Uobičajen obrok može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, pokazuju istraživanja

Foto: Shutterstock

Redovita konzumacija jogurta mogla bi smanjiti rizik od raka debelog crijeva, pokazalo je novo istraživanje. Znanstvenici su otkrili da ključnu ulogu u tom procesu ima bakterija Bifidobacterium, no važno je unositi dovoljno jogurta kako bi se postigao zaštitni učinak. Rak debelog crijeva nastaje kada stanice u debelom crijevu ili rektumu nekontrolirano rastu, stvarajući tumore koji se, ako se ne liječe, mogu proširiti na ostatak tijela.

Iako se ovaj oblik raka najčešće javlja kod osoba starijih od 50 godina, zabrinjavajuće je da dijagnoze među mlađim odraslima u posljednje vrijeme sve više rastu.

Studija koju je provelo Sveučilište Massachusetts General Brigham sugerira da dugoročno konzumiranje jogurta može pružiti zaštitu od raka debelog crijeva zahvaljujući promjenama u crijevnoj mikrobioti.

Istraživanja povezuju dobru crijevnu mikrobiotu s općim zdravljem

Istraživači su analizirali desetljeća prehrambenih podataka i otkrili da konzumacija najmanje dvije porcije jogurta tjedno nije bila povezana s nižim ukupnim rizikom od raka, ali je značajno smanjila rizik od raka debelog crijeva. "Naša studija pruža jedinstvene dokaze o potencijalnoj koristi jogurta", izjavio je epidemiolog i istraživač dr. Shuji Ogino za New York Post.

Jogurt sadrži žive, aktivne kulture bakterija koje mogu imati pozitivan učinak na zdravlje probavnog sustava. "Oduvijek se vjerovalo da su jogurt i drugi fermentirani mliječni proizvodi korisni za zdravlje probavnog sustava", rekao je jedan od glavnih autora studije, dr. Tomotaka Ugai s Harvarda.

Osim toga, ranija istraživanja povezuju dobru crijevnu mikrobiotu s općim zdravljem, a čak se pretpostavlja da Parkinsonova bolest može započeti u crijevima.

"Ova studija dodatno potvrđuje povezanost između prehrane, crijevne mikrobiote i rizika od raka debelog crijeva", izjavio je gastroenterolog dr. Andrew T. Chan. On ističe da su ovi nalazi posebno važni jer otvaraju prostor za daljnja istraživanja uloge prehrane i mikrobiote u razvoju raka kod mlađih ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.