ODRŽAVANJE zdravlja crijeva važno je za cjelokupnu dobrobit, ali problemi poput plinova i nadutosti mogu poremetiti svakodnevni život. Iako mnogi možda to ne znaju, određeni sastojci za kuhanje mogu pogoršati ove simptome, uzrokujući nelagodu i probavne smetnje.
Važno je brinuti o sastojcima koje unosimo u organizam, a odlučiti se za alternative pogodne za crijeva može pomoći u ublažavanju simptoma i promicanju zdravijeg probavnog sustava. Nutricionisti Renato Fernandes i Steve Theunissen izdvojili su jedan od najčešćih i najpopularnijih sastojaka koje mnogi koriste u kuhanju, a koji je česti krivac za ove probavne probleme.
Kao jedan od glavnih krivaca koji negativno utječu na crijeva, nutricionisti su izdvojili češnjak. Iako je poznat po brojnim zdravstvenim dobrobitima i bogatom okusu, ponekad može pridonijeti probavnoj nelagodi, uključujući plinove i nadutost, prenosi SheFinds.
"Češnjak je zapravo čest krivac kada se radi o izazivanju plinova, nadutosti i poremećaja zdravlja crijeva. Spada u kategoriju FODMAP hrane, hrane koja se slabo apsorbira iz gastrointestinalnog trakta u krvotok ili se uopće ne apsorbira", objašnjava Fernandes. Dodaje da "zbog svoje slabe apsorpcije, ova hrana povlači vodu u crijeva i bakterije fermentiraju, što dovodi do nakupljanja plinova u crijevima".
Objasnio je i razlog zašto češnjak može tako utjecati na crijeva. Fernandes objašnjava da češnjak "ima visok sadržaj fruktana, vrste fermentirajućih ugljikohidrata koji se također nalaze u hrani poput luka, poriluka, mladog luka, pšenice, raži, inulina i korijena cikorije. Ljudi nemaju enzim potreban za razgradnju fruktana, što znači da se ne mogu apsorbirati u tankom crijevu, gdje se odvija većina apsorpcije hranjivih tvari."
Ako vam češnjak uzrokuje probavne smetnje, postoji nekoliko nježnijih alternativa koje možete isprobati. Đumbir je odličan izbor, poznat po svojim protuupalnim i umirujućim svojstvima za probavu, tvrde nutricionisti.
"Đumbir je odlična prirodna alternativa. Sadrži spojeve poput gingerola koji pomažu opustiti crijevni trakt, smanjiti nadutost i pospješiti nesmetano kretanje hrane kroz vaš probavni sustav. Ovo ne samo da olakšava bilo kakvu nelagodu, već i poboljšava apsorpciju hranjivih tvari", zaključuje Theunissen.