Uobičajeni sastojak za kuhanje može biti loš za zdravlje crijeva, kažu nutricionisti

Foto: Shutterstock

ODRŽAVANJE zdravlja crijeva važno je za cjelokupnu dobrobit, ali problemi poput plinova i nadutosti mogu poremetiti svakodnevni život. Iako mnogi možda to ne znaju, određeni sastojci za kuhanje mogu pogoršati ove simptome, uzrokujući nelagodu i probavne smetnje.

Važno je brinuti o sastojcima koje unosimo u organizam, a odlučiti se za alternative pogodne za crijeva može pomoći u ublažavanju simptoma i promicanju zdravijeg probavnog sustava. Nutricionisti Renato Fernandes i Steve Theunissen izdvojili su jedan od najčešćih i najpopularnijih sastojaka koje mnogi koriste u kuhanju, a koji je česti krivac za ove probavne probleme.

Koji popularni sastojak često uzrokuje probavne probleme?

Kao jedan od glavnih krivaca koji negativno utječu na crijeva, nutricionisti su izdvojili češnjak. Iako je poznat po brojnim zdravstvenim dobrobitima i bogatom okusu, ponekad može pridonijeti probavnoj nelagodi, uključujući plinove i nadutost, prenosi SheFinds.

"Češnjak je zapravo čest krivac kada se radi o izazivanju plinova, nadutosti i poremećaja zdravlja crijeva. Spada u kategoriju FODMAP hrane, hrane koja se slabo apsorbira iz gastrointestinalnog trakta u krvotok ili se uopće ne apsorbira", objašnjava Fernandes. Dodaje da "zbog svoje slabe apsorpcije, ova hrana povlači vodu u crijeva i bakterije fermentiraju, što dovodi do nakupljanja plinova u crijevima".

Objasnio je i razlog zašto češnjak može tako utjecati na crijeva. Fernandes objašnjava da češnjak "ima visok sadržaj fruktana, vrste fermentirajućih ugljikohidrata koji se također nalaze u hrani poput luka, poriluka, mladog luka, pšenice, raži, inulina i korijena cikorije. Ljudi nemaju enzim potreban za razgradnju fruktana, što znači da se ne mogu apsorbirati u tankom crijevu, gdje se odvija većina apsorpcije hranjivih tvari."

Nutricionisti izdvojili odličnu alternativu ako imate problema zbog češnjaka

Ako vam češnjak uzrokuje probavne smetnje, postoji nekoliko nježnijih alternativa koje možete isprobati. Đumbir je odličan izbor, poznat po svojim protuupalnim i umirujućim svojstvima za probavu, tvrde nutricionisti.

"Đumbir je odlična prirodna alternativa. Sadrži spojeve poput gingerola koji pomažu opustiti crijevni trakt, smanjiti nadutost i pospješiti nesmetano kretanje hrane kroz vaš probavni sustav. Ovo ne samo da olakšava bilo kakvu nelagodu, već i poboljšava apsorpciju hranjivih tvari", zaključuje Theunissen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.