Iako joj nije sezona, kupili smo brokulu i pripremili ovu hit juhu s Instagrama

Foto: Ena Dragičević/Index

IAKO joj sad i nije sezona, tržnice su pune brokule, a kad naiđemo na ovako lijepe primjerke kao što su na fotografiji iznad, teško je doma otići praznih ruku i torbi. Otegotna je okolnost i ta što nas već dva dana, otkako je objavljen na Instagramu kod Alfiea Steinera na profilu @alfiecooks progoni i recept za njegovu bogatu, gustu juhu od brokule.

Brokulu u vis, tanjure na servis

"Još jedan sjajan način korištenja brokule je pretvoriti je u kremastu, zelenu, živahnu juhu. Savršeno jelo za početak proljeća", piše Alfie koji stoji iza odličnog profila i svakako preporučujemo da bacite oko i na njegove druge videorecepte. A sad natrag na njegovu juhu od brokule i cheddara, evo koji su sastojci za nju potrebni:

  • 1 brokula
  • 1 poriluk
  • 2 štapića celera
  • 1 veći krumpir
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 žlice brašna (ako ne želite, slobodno preskočite)
  • 1 žlica jabučnog octa / vina (po želji)
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • 250 ml vrhnja
  • 100 g špinata
  • 60g svježeg začinskog bilja (on koristi mentu i peršin)
  • 3 žlice parmezana
  • 200 g cheddara
  • 1 žličica dijon senfa
  • 1 žličica miso paste
  • 1 limun
  • sol i papar
  • dimljena paprika
  • maslinovo ulje

Poriluk, celer, luk, oguljeni krumpir i češnjak sitno nasjeckajte. Brokulu natrgajte na komade te sitno nasjeckajte stabljiku. Zagrijte dobar dio ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. U lonac s velikim prstohvatom soli dodajte nasjeckani poriluk, celer, krumpir te stabljike brokule. Pirjajte dok ne omekšaju, 5-10 minuta. Sada dodajte češnjak, pržite još minutu, pa dodajte brašno i ostavite da se dinsta 1-2 minute.

Ulijte ocat/vino da deglazirate lonac, zatim ulijte temeljac od povrća pa pustite da zavri. 5Smanjite vatru, ubacite cvjetove brokule i vrhnje, pa pirjajte dok ne omekšaju, bit će dovoljno 5 minuta. Pustite da se malo ohladi, a zatim izblendajte sa špinatom i svježim začinskim biljem dok ne postane glatko. Dodajte još temeljca da razrijedite ako je potrebno. Ulijte natrag u lonac, zatim dodajte naribani sir, senf, miso pastu i limunov sok. Začinite po ukusu solju i paprom. Servirajte juhu u zdjelice, poslužite uz tost s maslacem.

Što vi kažete, sviđa li vam se ovaj recept ili više volite nešto jednostavniju varijantu juhe od brokule? 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.