Što će Baby Lasagna jesti u Švedskoj? Lazanje definitivno otpadaju

Foto: Shutterstock/Marko Prpic/Pixsell

EUROSONG se ove godine održava u Malmöu, a Hrvatsku će predstavljati Baby Lasagna s pjesmom Rim Tim Tagi Dim.

Köttbullar

To su tradicionalne švedske mesne okruglice od mljevenog mesa (obično govedine ili svinjetine), obično poslužene s umakom od vrhnja, pire krumpirom i džemom od brusnica. One ili se peku ili se kuhaju na pari ili se pirjaju u umaku, a kod Šveđana imaju kultni status.

Gravad lax

Gravad lax ili Gravlax je vrsta dimljenog lososa koji je mariniran u mješavini soli, šećera, kopra i korijandra. Servira se tanko narezan i obično uz umak od senfa i kopra i vrlo je popularan u Švedskoj.

Smörgåsbord

Smörgåsbord ili švedski stol je vrsta švedskog bifea koji se sastoji od raznih hladnih i toplih jela, poput različitih vrsta ribe, mesnih narezaka, salata, sireva i kruha, gdje gost sam uzima što i koliko hoće.

Surströmming

Ovo je tradicionalno švedsko jelo koje se sastoji od blago slane, fermentirane haringe. Obično se servira s kruhom, krumpirom i lukom, ali zbog intenzivnog mirisa neki ga smatraju izazovnim za probati.

Räksmörgås

To je sendvič od švedskih kruhova s puno maslaca i još više kozica, a najčešće je još punjen i jajima, avokadom, majonezom i drugim dodacima.

Sill

Sill je marinirana haringa, često poslužena uz kriške krumpira ili kruha te vrhnje i luk. U dućanima ju se najčešće može kupiti u staklenci, mariniranu u kopru, luku i pimentu.

Janssons frestelse

Ovo je tradicionalno švedsko jelo od krumpira, luka, slatkastih inćuna i vrhnja, obično pečeno u pećnici. U Švedskoj se najčešće jede oko Božića i Uskrsa.

Ärtsoppa med pannkakor

Ärtsoppa med pannkakor je tradicionalno švedsko jelo koje se sastoji od grah juhe s kockicama svinjskog mesa, poslužene s palačinkama i džemom od malina.

Kanelbullar

Kanelbullar su popularne švedske cimet rolice, omiljeni desert koji se obično jede uz kavu ili čaj. Najpopularnije su u Göteborgu, čija je četvrt Haga poznata po najvećim cimet rolicama u Švedskoj. Recept za rolice pronađite ovdje.

Ovo su samo neka od tradicionalnih jela koja možete pronaći u Švedskoj, a tamošnja kuhinja također uključuje razne druge specijalitete i regionalne varijacije.