Što je provansalska mješavina i zašto s njom treba paziti

Foto: Shutterstock

PROVANSALSKA mješavina začina bitna je komponenta francuske i mediteranske kuhinje, a riječ je o mješavini sušenog bilja koja daje poseban okus jelima poput piletine, pečenog povrća, ribe na žaru, juha ili tipičnih francuskih jela kao što je ratatouille.

Mnoge biljke i začini mogu činiti ovu mješavinu, ali osnovni recept za provansalsku mješavinu začina uključuje komorač, mažuran, ružmarin, estragon i majčinu dušicu. Ostali recepti uključuju bosiljak, peršin, lovorov list, čubar, krasuljicu, kadulju, origano, metvicu i lavandu.

Kako se koristi i zašto s njom treba oprezno?

U provansalskoj mješavini začini su dovoljno jaki sami po sebi pa ih treba pažljivo dozirati - ne treba ih stavljati u svako jelo, a osobito se ne bi smjeli kombinirati s drugim začinima i mješavinama.

Ova mješavina potječe iz jugoistočne Francuske, gdje ljetnog bilja ima u izobilju, i koristi se svakodnevno u raznim receptima. Iako provansalsku mješavinu začina možete kupiti u većini supermarketa, lako je možete napraviti i sami. Osim toga, količine i sastojke možete prilagoditi svom ukusu.

Napravite svoju provansalsku mješavinu

Za klasičnu provansalsku mješavinu bit će vam potrebna žlica komorača, dvije žlice ružmarina, žlica majčine dušice, tri žlice mažurana, tri žlice čubra (možete i izostaviti), žlica estragona, žlica bosiljka, žličica metvice te po želji, ako vam odgovara okus, možete dodati i žličicu krasuljice i žličicu lavande.

Sjemenke komorača i ružmarin prvo ćete dobro samljeti (najbolje u mužaru), a zatim pomiješati s ostalim začinima. Ovu mješavinu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi, a sastojke možete prilagoditi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.