Tko su Sisters Kurtoš? U početku nitko nije znao za njih, sada posluju u dvije države

Foto: Dora Žajgar

POČETKOM godine u Zagrebu se otvorila pekarnica Sisters Kurtoš - otvorena je u samom centru grada u Ulici Milana Amruša 1 kod Zrinjevca, a radi svakim danom od 13 do 21 sat. Nema tko u posljednja dva mjeseca nije posjetio ovo mjesto, uključujući i nas, a sada smo imali priliku popričati s jednom od vlasnica, Mašom Debevc.

Iza Kurtoš Sisters stoje sestre Špela (35) i Maša (32) Debevc iz Slovenije. Špela je po struci hotelijerka, Maša dizajnerica interijera, a obje su oduvijek željele imati nešto svoje, no nisu ni slutile da će ih ljubav prema slasticama spojiti na zajedničkom poslovnom putu. Maša nam je otkrila kako je sve krenulo.

>> U Zagrebu se otvorila slastičarnica s kurtošima, koštaju po 8 eura, probali smo

"Špela je uvijek bila više u ugostiteljstvu, još kao djevojčica voljela je kuhati i vrlo je brzo naučila sama pripremati jela. Ja sam oduvijek bila više umjetnička duša - išla sam u umjetničku školu, a kasnije sam upisala studij dizajna interijera", kaže Maša, kojoj stvaranje kurtoša omogućuje da do izražaja dođe njezina umjetnička crta, dok je Špela zadužena za okuse i nove recepte.

U početku su samo sjedile u pekarnici, čekajući da netko navrati

Dvije sestre u ovom su poslu od 2018. godine, kada su zajedno sa svojim partnerima otvorile pekarnicu Sisters Kurtoš u Ljubljani. Priznale su da u početku nije bilo lako - većina ljudi nije ni znala što je Kürtőskalács, no i to se ubrzo promijenilo.

"Kad smo počeli s prodajom u Ljubljani, većinu vremena sjedili smo sami u pekarnici čekajući da nas netko posjeti. No nakon nekoliko godina aktivnog rada i to se promijenilo. Sada s ponosom možemo reći da nas već dosta ljudi prepoznaje, a imamo i puno stalnih kupaca koji nam se uvijek rado vraćaju", ponosno kaže Maša, a otkriva i zašto su se odlučile baš za kurtoše.

"Moj partner Domen i ja smo se oduševili kurtošima u Pragu i u Poljskoj, pa smo ih predstavili Špeli i Boštjanu. Kürtőskalács je mađarsko pecivo koje potječe iz Transilvanije i popularno je u mnogim zemljama, no kod nas ga u okolici glavnoga grada nije bilo moguće pronaći. To smo vidjeli kao priliku i odlučili kurtoš dovesti u Ljubljanu", govori nam Maša.

Budući da se za njihove kurtoše pročulo i izvan granica Slovenije, bilo je samo pitanje vremena kada će se Sisters Kurtoš otvoriti na nekoj novoj lokaciji. Tako je nedavno ova pekarnica otvorena i u Zagrebu, a Maša nam je otkrila kako su se za to odlučili i koliko im je trebalo.

>> U centru Zagreba uskoro će se prodavati kurtoši kakve ste mogli naći samo u Ljubljani

Ljubljanska pekarnica toliko je popularna da su otvorile još jednu u Zagrebu

"Želja nam je bila otvoriti još jednu pekarnicu negdje izvan Ljubljane, po mogućnosti u nekom većem gradu. A budući da velik broj gostiju dolazi po kurtoše iz Hrvatske, posebno iz Zagreba, odluka je pala na Zagreb. Cijeli proces, od pronalaska prostora pa do otvorenja, trajao je otprilike godinu dana", kaže Maša i dodaje da su se ugodno iznenadili kada su otvorili zagrebački Sisters Kurtoš.

"Znali smo da će biti malo lakše nego kad smo otvorili u Ljubljani i nadali smo se da će nas narod dobro prihvatiti, ali nismo očekivali takav odaziv kada smo tek otvorili pekarnicu. Jako smo sretni što smo se odlučili na ovaj korak i što naše goste možemo razmaziti našim kurtošima i u Zagrebu", ističe ona.

Maša nam je otkrila i kako pripremaju svoje kurtoše - rade se prema tradicionalnoj recepturi i od dizanog tijesta. Osim toga, Maša kaže da je važno kada i kako se tijesto diže, ali i da je priprema da dobiju zaista ukusne, pahuljaste kurtoše vrlo dugotrajna, no ona i sestra i cijeli njihov tim tome se maksimalno posvećuju jer im je kvaliteta jako bitna.

Svakom kurtošu posvećuju posebnu pažnju

"Prvi korak je umijesiti tijesto. Moramo ga pustiti da se digne, a kad se tijesto digne, onda ga se važe i razvalja na štruce pa se mota na štapiće. Štapići se potom stavljaju na postolje na kojemu se kurtoši još malo dignu, što im daje pahuljastu strukturu. Prije pečenja, kurtoš se premaže uljem, pospe šećerom i stavi u pećnicu gdje se šećer karamelizira. Kurtoš se nakon pečenja može posipati, namazati namazima ili poslužiti uz sladoled ili razne kreme", kaže Maša o procesu pripreme kurtoša.

Njezin omiljen okus kurtoša je osvježavajući Freshy, a tu je naravno i klasičan kurtoš posipan cimetom i Nutellom. Njezina sestra najviše voli topli kurtoš s pistacijama i Nutellom, kao i njihov specijalni Apple Strudel kurtoš, koji se puni s njihovom domaćom kašom od jabuka. Zagrepčani, otkriva nam Maša, ipak najčešće biraju Coldy, kurtoš sa sladoledom, u kojemu mogu birati svoj okus sladoleda.

Za kraj, pitali smo Mašu koji su im planovi za budućnost i spremaju li nešto novo. Kako im je želja bila otvoriti još jednu pekarnicu, to su i ostvarili, a za sada im je fokus na Ljubljani i Zagrebu i ne planiraju otvarati novi lokal u neko skorije vrijeme. Ipak, čeka nas još novosti.

"Plan je postupno proširivati ​​ponudu, kako naše posebne kurtoše, tako i one mjesečne (limited edition) kurtoše koje imamo i u Ljubljani. Tako da smo sigurne da će ponuda biti još raznovrsnija i još slađa", zaključuje Maša.