Vodeći europski proizvođač meda optužen za varanje kupaca, ovo je razlog

Foto: Shutterstock

VODEĆEG europskog proizvođača meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarija udruga potrošača u zapadnoj Europi optužuje da svoj med prodaje kao potpuno francuski i time vara ljude jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one izvan Europe.

Iz udruge UFC-Que Choisir rekli su da su podnijeli tužbu Pariškom sudu protiv tvrtke Famille Michaud Apiculteurs, optužujući je da vara ljude kada je u pitanju podrijetlo njezina meda. 

Francuski med koji zapravo nije francuski

Naime, na njihovim staklenkama u supermarketima stoji da je med u potpunosti francuski, a iz udruge UFC-Que Choisi su u priopćenju napisali da med dolazi iz Mađarske, Ukrajine, Bugarske i Španjolske, a neke staklenke dolaze čak iz Argentine ili Vijetnama.

>> Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza: 46% meda u EU je sumnjive kvalitete

Osim toga, napisali su da točno podrijetlo meda nekad piše na stražnjoj strani staklenke ili čak na poklopcu, ali u kraticama koje je teško razumjeti. Također, dodali su da tvrtka Famille Michaud Apiculteurs na svojim staklenkama meda ima ispisane riječi "miel de nos terroirs" (med s naše zemlje), što nije točno.

Neuvjerljiva opravdanja

Tvrtka Famille Michaud Apiculteurs pažljivo je odgovorila na sve kritike i optužbe na svojoj službenoj web stranici, tvrdeći da preferiraju francuski med, ali da se u posljednjih 30 godina suočavaju s padom lokalne proizvodnje, koja je pala s 32 tisuće tona u 1995. godini na manje od 10 tisuća tona u 2014. godini.

Oni također tvrde da, ako staklenka meda ukazuje na francusko podrijetlo, to znači da je to francuski med te da sve informacije pišu na prednjoj ili stražnjoj strani staklenke. Ipak, udruga UFC-Que Choisir nije zadovoljna ovim objašnjenjem i smatra da ova tvrtka ne radi sukladno propisima iz 2022. u kojima stoji da na mješavini meda moraju biti istaknute sve zemlje podrijetla.

>> Najbolji organski med na svijetu se proizvodi u jednoj garaži u Popovači

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.