Znate li koju slasticu nazivaju hrvatskim kroasanima? Glavni sastojak joj je - salo

Foto: Shutterstock

SALENJACI, kolači koje su snaše tradicionalno pripremale za vrijeme svinjokolje u Slavoniji, danas su pomalo pali u zaborav. U rijetkim se domaćinstvima i dalje rade po onom starinskom receptu koji uključuje svinjsko salo (iako su popularni i oni bez sala, takozvani "lažni salenjaci"), a zbog njihovog tijesta često ih zovu i "hrvatskim kroasanima".

Rade se od domaćeg tijesta, koje se preklapa i do pet puta, a koje se zatim puni domaćim pekmezom po želji, najčešće onim od šljiva, a glavni sastojak upravo je svinjsko salo, kojeg najviše ima za vrijeme kolinja. Najukusniji su upravo dok su još topli, posipani šećerom u prahu, pa mnoge podsjećaju i na djetinjstvo.

Potrebni sastojci

Recept za starinske salenjake iz 1916. godine možete pronaći ovdje, a od sastojaka će vam trebati:

  • glatko i oštro brašno
  • jaja
  • kvasac
  • mlijeko
  • sol
  • svinjsko salo
  • pekmez od šljiva.

Kako ih pripremiti

Očišćeno salo pomiješajte s brašnom pa između dva masna papira oblikujte kvadrat i ostavite sa strane dok pripremate tijesto. Kvasac razmrvite pa prelijte toplim mlijekom, neka se zapjeni. Pomiješajte s ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto. Razvaljajte tijesto odmah (bez dizanja) pa na sredinu stavite sloj od sala. 

Preklopite da prekrijete salo i razvaljajte. Ostavite 15 minuta. Opet razvaljajte i preklopite da dobijete slojeve. Ponovite to, uz dizanje od 15 minuta između valjanja, 4 do 5 puta. Razvaljajte na pola centimetra debljine i režite kvadrate. Na sredinu svakog stavite žličicu pekmeza. Preklopite tako da dobijete pravokutni ili oblik trokuta.

U nauljen ili masnim papirom obložen lim za pečenje stavljajte salenjake i pecite na 200 stupnjeva oko 25 minuta (to ovisi o tome koliko su veliki). Pečene posipajte šećerom u prahu i poslužite. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.