Britanski veterinari objavili: "Pse je moguće hraniti biljnom hranom"

Foto: Pexels

Britanska veterinarska udruga (British Veterinary Association) godinama se protivila veganskoj prehrani pasa, a o svom su stajalištu naširoko izvještavali. Međutim, 2023. odlučili su se prestati javno protiviti veganskoj hrani za kućne životinje te su uspostavili radnu skupinu koja će preispitati stajalište o prehrani. To je dovelo do toga da potvrde da je "pse moguće hraniti biljnom hranom".

Kako navode u objavi od 24. srpnja 2024., "njihov fokus sada je na pružanju potpore vlasnicima kućnih ljubimaca u ispunjavanju prehrambenih potreba njihovih ljubimaca uz poštovanje njihovog načina života, bez pokušaja diktiranja 'najbolje' prehrane za pojedine ljubimce".

Podsjećamo, istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu PLOS One otkrilo je da psi hranjeni veganskom prehranom pokazuju manje znakova lošeg zdravlja, odnosno manje pate od uobičajenih bolesti te samim time manje odlaze veterinaru.

Istraživanje su proveli istraživači sa Sveučilišta Winchester u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi razjasnili potencijalne zdravstvene učinke različitih prehrana za pse, budući da trenutno postoji ograničeno istraživanje na tom području. Za potrebe studije, znanstvenici su analizirali podatke skrbnika 2536 pasa hranjenih konvencionalnom prehranom, sirovim mesom i veganskom prehranom.

Anketa je uključivala pitanja o zdravlju pasa, uključujući broj posjeta veterinaru, korištenje lijekova i specifične zdravstvene poremećaje pasa. Podatci istraživanja potvrdili su da bi nutritivno ispravna veganska prehrana zapravo mogla biti najzdraviji i najmanje opasan izbor za pse.

Iako se možda neki vlasnici ne slažu s veganskom prehranom, postoje psi koji jednostavno ne žele jesti meso i odgovara im ovakva vrsta hrane. Ono što je najbitnije je prihvatiti činjenicu koja ukazuje na to da, iako su psi svejedi, neki od njih će se zadovoljiti voćem i povrćem prije nego sočnim komadom mesa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.