Ovo je najljepši lipicanac Hrvatske

U Lipici, u Sloveniji, održana je Međunarodna izložba lipicanaca, a 623 Conversano Zenta XV-2 Marka Vrtarića najbolje je ocijenjen lipicanac u kolekciji starijih pastuha. 

Pastuh Marka Vrtarića proglašen je za šampiona izložbe pastuha, odnosno za najboljeg pastuha od svih izloženih u Lipici. To je velik uspjeh s obzirom na jaku konkurenciju iz četiri europske zemlje: Slovenije, Srbije, Slovačke i Hrvatske.

Osim Marka Vrtarića iz Vrpolja, na izložbi su sudjelovala i grla 667 Zenta Slavka Maroševića iz Tisovca. Grla su postigla vrhunske ocjene, a ocjenjivači su bili Michal Horny, Max Dobretsberger, Nidal Korabi, Klemen Turk i Janez Rus.

https://ku-slavonija-slavonski-brod.hr/novosti/pastuh-marka-vrtarica-sampion-u-sloveniji/ U Lipici, Republika Slovenija,...

Objavljuje Konjogojstvena udruga "Slavonija"Ponedjeljak, 2. rujna 2024.

Predsjednik Konjogojstvene udruge Slavonija, dr. sc. Marijan Benić, koji je pratio izložbu u Lipici, iznimno je zadovoljan rezultatima koje su naši uzgajivači postigli u Sloveniji. Istaknuo je da  je Conversano Zenta stariji pastuh, koji je već sada ostavio brojno potomstvo i popravio kvalitetu lipicanca na našem prostoru.

Naglasio je da će se pravilnim provođenjem uzgojnog programa, koji mora voditi Savez uzgajivača, dalje raditi na podizanju kvalitete zemaljskog uzgoja i dati jednaku priliku svim uzgajivačima da sudjeluju na međunarodnim natjecanjima, neovisno o tome koliko grla u svojim boksovima imaju.

"Uzgoj je na prvom mjestu. Bez kontroliranog uzgoja i edukacije naših uzgajivača putem nacionalnih izložbi, kakvu je KU Slavonija organizirao 2023. u Slavonskom Brodu, niti današnji uspjeh u Lipici ne bi bio moguć. Zato se nadam da ćemo barem 2025. u Slavonskom Brodu nastaviti tradiciju organizacije izložbe lipicanaca", poručio je Benić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.