Čudo u Tajlandu: Slonica okotila blizance

Foto: Profimedia

Azijska slonica u središnjem Tajlandu okotila je blizance, što je osoblje opisalo kao čudo, prenosi u petak BBC. Nitko nije očekivao da će majka, 36-godišnja Chamchuri, okotiti blizance, a kad je prošlog petka najprije okotila muškog mladunca, osoblje na farmi za uzgoj slonova Ayutthaya Elephant Palace i Royal Kraal smatralo je porod završenim.

Dok su čistili prvo mladunče i pomagali mu da stane na noge, čuli su glasan udarac i vidjeli da je Chamchuri okotila drugo mladunče, ovaj put ženku. Nakon drugog poroda, osoblje je moralo obuzdati majku kako ne bi nagazila na žensko mladunče nakon što ju je uhvatila panika, pri čemu je ozlijeđen jedan njegovatelj.

Blizanci se pojavljuju samo u jedan posto rođenja slonova, a muško-ženski par blizanaca još je rjeđa pojava, kažu iz Save the Elephants, istraživačke organizacije.

"Uvijek smo željeli vidjeti slonove blizance, ali to ne može svatko vidjeti jer se ne događa često", rekla je za BBC veterinarka Lardthongtare Meepan, koja je odrasla na ovoj farmi slonova i sama je majka blizanaca.

Charin Somwang, 31-godišnji timaritelj slonova, tzv. mahout, slomio je nogu dok je obuzdavao slonicu.

"Bio sam tako sretan da nisam ni osjetio bol", rekao je za BBC, dodajući da je razmjere ozljeda osjetio tek kada su ga dovezli u bolnicu.

Slonovi se smatraju svetima u Tajlandu gdje su većina stanovništva budisti. Oni su i nacionalni simbol. Posjetiteljima parka, uključujući i djecu, dopušteno je vidjeti blizance, ali tek nakon dezinfekcije obuće i ruku.

Mladunčad će imena dobiti sedam dana nakon rođenja, u skladu s tajlandskim običajima. S 55 kg, žensko mladunče slona je nešto manje nego što je uobičajeno i mora stajati na stolcu tijekom hranjenja s majkom. Njen brat je, s 60 kg, teži.

Pročitajte više