Dupin na Krku dopušta ljudima da mu priđu. Stručnjaci: Nemojte ga dodirivati

NA otoku Krku zapažen je obični kratkokljuni dupin (Delphinus delphis) koji pokazuje neobično ponašanje - zadržava se u lukama i dopušta ljudima da mu priđu.

"Ovu jedinku pratimo već dvije godine i u dobrom je općem stanju. Ne pokazuje vanjske znakove bolesti, normalno roni i ne gladuje", kažu iz Blue World Instituta.

Međutim, riječ je o samotnom (solitarnom) dupinu, odvojenom od ostatka svoje vrste iz nepoznatih razloga.

"Moramo biti svjesni da intenzivna interakcija s ljudima neminovno predstavlja rizik kako za dupina, tako i za čovjeka. Dupini nam mogu prenijeti brojne ozbiljne i teško izlječive bolesti – zoonoze – kao što su tuberkuloza, leptospiroza itd. Jednako tako, ljudi tijekom bliskih interakcija mogu u populaciju dupina prenijeti bolesti koje mogu uzrokovati ugibanje velikog broja životinja. Stoga bi plivanje s njima, a posebice dodirivanje, trebalo svakako izbjegavati", upozorili su putem Facebooka iz Instituta.

⚠️ Plivači, oprez! Na otoku Krku zapažen je obični kratkokljuni dupin (𝘋𝘦𝘭𝘱𝘩𝘪𝘯𝘶𝘴 𝘥𝘦𝘭𝘱𝘩𝘪𝘴) koji pokazuje neobično...

Objavljuje Blue World InstituteSubota, 3. kolovoza 2024.

Dupini su strogo zaštićene životinje te je zabranjeno njihovo uznemiravanje (pokušaj hranjenja, plivanja, dodirivanja ili proganjanja). Iz Blue World Instituta pozivaju građane da:

  • ne pokušavaju stupiti u izravan kontakt s dupinima
  • ne pokušavaju dupinima nuditi hranu
  • promatraju dupine sa sigurne udaljenosti i prate njihovo ponašanje
  • ne proganjaju dupine (ne približavaju se plovilom ili plivajući).

Dojave svojih opažanja morskih sisavaca, pa tako i samotnih običnih dupina, možete napraviti putem aplikacije za pametne uređaje MarineRanger www.marine-ranger.org, razvijene u okviru projekta LIFE Delfi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.