Na imanje kod Zlatara sletjela zaštićena ptica, dolazi već tri dana

Foto: Čitatelji

VERICA Štrkalj prilično se iznenadila kad je u ponedjeljak ujutro u dvorištu ugledala neobičnu pticu. Odmah je probudila sina Josipa pa su je fotografirali i krenuli istraživati o kojoj je ptici riječ. Ubrzo su saznali da je to pupavac, posebna i strogo zaštićena vrsta.

Iako je rasprostranjena u Europi, Aziji i sjevernoj Africi te na otoku Madagaskaru, rijetki će je uživo vidjeti, a pogotovo u vlastitom dvorištu. Međutim, privučen raznim životinjama, šarenim cvijećem i posudicama s vodom, ovaj pupavac je odlučio sletjeti baš na imanje obitelji Štrkalj u Donjoj Batini kod Zlatara.

 

Naime, Josip Štrkalj prije dvije je godine napustio Zagreb i zamijenio ga novim domom u Krapinsko-zagorskoj županiji. Bavi se kozarstvom, a ima i razne vrste kokoši, zlatne fazane i kraljevske grlice. Iskopao je i jezero te nabavio japanske KOI šarane.

"Pupavac je već tri dana kod nas", rekao nam je Josip u razgovoru.

Pupavac je ptica koja voli rubove bjelogoričnih i miješanih šuma. Kod nas je raširen u cijeloj Hrvatskoj, premda rjeđe u unutrašnjosti. Ptica je selica koja u rujnu, prije nego što zahladi, otputuje u toplije krajeve, a vraća se u ožujku, piše Plantea.

Pupavac ima tijelo svjetlosmeđe do crvenkastosmeđe boje, krila i rep su crni, dok su na repu izražene bijele poprečne linije. Glava mu je crvenkastosmeđa, a na stražnjem dijelu ima veliku kukmu na čijem su vrhu crne pruge. Ptica je dužine oko 30 centimetara i teška 55 do 80 grama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.