Vaš pas stalno laje na druge pse? Evo zašto to radi i kako riješiti problem

Foto: Shutterstock

SVI vlasnici pasa doživjeli su situaciju kada njihov pas počne glasno lajati čim ugleda drugog psa. Što je točno razlog takvog ponašanja? Je li to znak agresije, poziv na igru ili nešto drugo? Kroz kombinaciju znanstvenih istraživanja i razumijevanja pseće psihologije, saznali smo neke razloge.

Lajanje je vjerojatno najprepoznatljivija osobina pasa. Nisu svi psi previše lajavi, no manji psi, kao i razni goniči, skloniji su tome. Pseći preci, vukovi, rijetko i kratko laju, dok su ljudi pse zapravo uzgajali da laju radi vlastite koristi: čuvanje kuće, vlasnika, najava dolaska nepoznatih ljudi. 

Komunikacija i socijalna Interakcija

Psi koriste lavež kao jedan od glavnih oblika komunikacije. Istraživanje objavljeno u časopisu Animal Cognition pokazalo je da psi razlikuju različite tipove laveža i mogu ih interpretirati. Na primjer, psi mogu razlikovati prijateljski lavež od upozoravajućeg. Kada vaš pas laje na drugog psa, može biti da pokušava komunicirati prijateljski: "Bok!" ili "Tko si ti?", a može biti i da se radi o nečemu poput: "Ne sviđaš mi se, ne prilazi!".

Teritorijalnost

Psi su prirodno teritorijalne životinje. Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu u Kaliforniji, teritorijalno ponašanje kod pasa može biti uzrokovano instinktivnim potrebama za obranom. Kada vaš pas laje na drugog psa u blizini vašeg doma, parka ili čak tijekom šetnje, možda izražava svoje pravo na teritorij i pokušava zaštititi svoj prostor. U ovom slučaju važno je spriječiti bilo kakav sukob i posavjetovati se sa stručnom osobom kako se ponašati u toj situaciji.

Foto: Pexels

Socijalna dominacija i hijerarhija

Znanstvenici su također istražili kako psi koriste lavež za uspostavljanje socijalne hijerarhije. Studija objavljena u Journal of Veterinary Behavior pokazala je da psi koriste glasanje, uključujući lavež, kako bi uspostavili dominaciju ili podređenost unutar svoje društvene skupine.

Ako vaš pas laje na drugog psa, to može biti pokušaj uspostavljanja dominacije ili razumijevanja hijerarhije. Problem nastaje ako se sretnu dva dominantna psa te može doći do sukoba. Svakako, vlasnik treba dobro poznati svog ljubimca kako bi mogao adekvatno reagirati.

Tjeskoba i strah

Strah i tjeskoba su također česti uzroci psećeg laveža. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Helsinkiju pokazalo je da psi koji pate od tjeskobe često koriste lavež kao način izražavanja svojih osjećaja. Ako vaš pas laje na drugog psa, to može biti znak da se osjeća nesigurno ili uplašeno te koristi lavež kao način da se obrani.

Uzbuđenje i igra

Neki psi laju iz čistog uzbuđenja. Prema istraživanju objavljenom u Applied Animal Behaviour Science, lavež može biti znak uzbuđenja i poziv na igru. Ako je vaš pas inače prijateljski nastrojen i laje dok maše repom, vjerojatno pokušava pozvati drugog psa na igru.

Razumijevanje razloga lajanja može pomoći vlasnicima pasa da bolje reagiraju u situacijama kada pas počne lajati na drugog psa. Ako je lavež prijateljski, dopustite psima da se upoznaju pod nadzorom. Ako je lavež agresivan ili znak tjeskobe, maknite se. U ovome morate biti sigurni i dobro poznati svog psa, njegove reakcije i govor tijela. U situacijama kada niste sigurni, bolje je odmaknuti se na drugu stranu.

Ne moraju se svi psi voljeti, igrati i njuškati. Škola i trening za pse idealno su rješenje da otkrijete iz kojeg razloga vaš pas laje i kako to spriječiti ili što učiniti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.