Pet pasmina pasa koje zahtijevaju najviše pažnje

Foto: Pexels

SVAKI pas zahtjeva ljubav, brigu i posvećenost, ali veterinar Adam Christman otkrio je da postoje određene pasmine koje su te potrebe digle na višu razinu. Jednostavno, neke će pasmine od vas zahtijevati da im posvetite mnogo više vremena kada je u pitanju maženje, hranjenje, posjeti veterinaru i slično.

Jazavčar

Veterinar popis započinje neodoljivim jazavčarima koje stavlja na peto mjesto. Kaže da imaju "Napoleonov kompleks" i skloni su bolesti intervertebralnog diska, koja može uzrokovati jaku i dugotrajnu bol ako se ne liječi pravilno.

Iako se radi o malim psima koji mogu živjeti između 12 i 16 godina, prema Američkom kinološkom klubu (AKC), potrebna im je odgovarajuća tjelovježba kako bi održali tonus mišića. Važno je pripaziti čime i koliko ih hranite kako ne bi imali problema s prekomjernom tjelesnom težinom. Također, morate stalno pratiti njihove fizičke aktivnosti kako se ne bi ozlijedili.

Njemačka doga

Pasmina s još većim potrebama od jazavčara jest njemačka doga. Kaže se da su izvrsni obiteljski psi s velikim apetitom te su skloni srčanim bolestima i bolestima lokomotornog sustava. Što se tiče njihova održavanja, ne linjaju se previše, ali bilo bi pametno četkati ih barem jednom tjedno kako bi im dlaka ostala glatka i sjajna.

Pasmini je potrebno redovito rezanje noktiju kako bi se spriječila bol ili problemi s hodanjem. Kao i većini pasa, potrebna im je i svakodnevna tjelovježba kako bi ostali stimulirani i zdravi te kako ne bi imali problema s ponašanjem.

Labrador retriver

Omiljena pasmina mnogih obitelji pronašla se na ovom popisu, ali ne samo zbog svoje privržene naravi. "Kao i njemačka doga, mogu imati ortopedske probleme, poput pucanja križnih ligamenata", objašnjava Christman. Zbog toga posjeti veterinaru mogu biti vrlo česti, što u konačnici znači da će briga o njihovom zdravlju biti i poprilično skupa.

Čivava

Većina vlasnika čivava složit će se s time da su ovo veliki psi u malom tijelu. Ovi psi imaju snažnu osobnost, nerijetko su samouvjereni, da ne kažemo i drski, pa će učiniti sve da vas natjeraju da dobiju ono što žele.

Veterinar je spomenuo da su čivave psi koji će tražiti da ih vlasnik podigne, samo kako bi se, čim to učinite, predomislile i pokušale pobjeći. Što se tiče zdravlja, mogli bi imati problema sa srcem i očnim bolestima, ali sve dok ih se vodi na redovite veterinarske preglede, ostat će u vrhunskoj formi.

Ono na što svakako morate pripaziti jest to da uvijek znate gdje se nalaze, posebno kada ih izvodite u šetnju ili na bilo koje mjesto s velikim brojem ljudi. Vrlo su maleni i lako se može dogoditi da ih u gužvi izgubite.

Francuski buldog

Zapravo, ne čudi da su se na prvom mjestu našli francuski buldozi. Ovo je uistinu pasmina koja zahtjeva mnogo pažnje vlasnika, posebno kada je u pitanju njihovo zdravlje. Kao i većina pasmina s "spljoštenim" njuškama, ovo su psi koji nerijetko imaju problem s disanjem.

Nažalost, često imaju probleme s vratom, leđima, srcem, povećan rizik od toplinskog udara, probleme s koljenima i kožom, nabraja Christman. Potrebni su im i posebni proizvodi za njegu kože ili hrana kako bi ostali u dobrom stanju, napominje AKC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.