Znanost je potvrdila: Psi doista mogu biti ljubomorni na druge pse

Foto: Shutterstock

LJUBIMCI se ponekad ponašaju poput male djece. Ako se nađu u situaciji kada pažnja nije usmjerena na njih, već na neko drugo biće, bit će uvrijeđeni i na određene načine će vam to i pokazati. Nekada su ljuti jer posvećujete pažnju drugom ljubimcu, ljubimcu vaših prijatelja, djeci ili partneru.

Iako može djelovati simpatično, ljubomora nije uvijek dobra stvar niti dobro ponašanje, pa je potrebno reagirati kako se ne bi pretvorila u nešto problematično. Postoje znanstveni dokazi da psi zaista mogu biti ljubomorni jer drugog psa doživljavaju kao svog rivala ako mu vlasnik pruža pažnju.

@dog_and_his_boomer Anyone else’s dog get jealous ? #dog #jealous #doggo #jealousdog ♬ original sound - Nala The GSD Service Dog

Istraživanje Sveučilišta Auckland potvrdilo je ono u što mnogi vlasnici pasa čvrsto vjeruju: psi pokazuju ljubomorno ponašanje kada njihov vlasnik ima interakciju s potencijalnim rivalom.

U studiji je 18 pasa s vlasnicima bilo smješteno u sobu u kojoj su se nalazili ili cilindar od flisa ili realističan umjetni pas. Ljubimci, koji su bili na povodcu, vidjeli su kako njihov vlasnik mazi umjetnog psa, nakon čega je između psa i vlasnika postavljen ekran kako pas ne bi mogao vidjeti svog "suparnika" ni vlasnika.

U tom trenutku, znanstvenici su promatrali pseće ponašanje. Vidjeli su da su psi jako potezali povodac i pokazivali znakove ljubomore, poput režanja i uznemirenosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.