Soundtrack revolucionarne Bosne

Screenshot: YouTube

U BOSNI I HERCEGOVINI već par dana traje potpuni kaos izazvan nepodnošljivim nezadovoljstvom naroda općim stanjem u državi.

Kao što je povijest već nebrojeno puta pisala, takvi su događaji uvijek višestruko popraćeni, a nerijetko i potaknuti od strane umjetnosti i kulturnjaka koji u toj sferi nikad ne miruju. BiH je oduvijek obilovala takvim autorima na raznim poljima kulturnih djelatnosti, od književnosti preko glazbe do filmaša. Dovoljno je, za početak, spomenuti velikog Ivu Andrića i Miroslava Mandića koji su svojim doprinosom odavno zadužili regiju.

Ipak, u svjetlu novih događaja spomenut ćemo se glazbenika koji o gorućim temama rata, krize i revolucionarnog duha nikad nisu šutjeli.

Bosanski reper Frenkie, pravim imenom Adnan Hamidović, iz Bijeljine započeo je sa svojim glazbenim radom u Njemačkoj. Nešto kasnije u Tuzli je 1999. okupio prvu uspješnu ekipu Disciplinska Komisija, uz njega tu je bio i Edo Maajka koji je kasnije Frenkieja vodio na svoje turneje kao drugog pjevača.

Frenkie, kojeg je Ilko Čulić opisao riječima: "On više zvuči kao neki sljedbenik Rage Against The Machine nego neki MTV reper", proslavio se svojim hitom "Hajmo ih rušit" koji se našao na njegovom albumu prvijencu. Godinu dana kasnije pridružio se aktivističkom pokretu DOSTA i snimio istoimeni album.

Iz trenutno vatrene Tuzle dolazi i Damir Avdić, poznat i pod umjetničkim imenima Graha, Diplomac i Bosanski Psiho. Za zagrebački label snimio je 12 pjesama koje je objedinio na albumu "...od trnja i žaoka", a na kontroverznoj je naslovnici CD-a poznata slika Che Guevare, ali prekrižena. Avdić je jasno dao do znanja u čemu vidi problem: "Ovo je album za odrasle. Ne mislim na godine, naravno. Već na one koji su svjesni da je Che Guevara danas samo brand kao Diesel, Puma, Hilfiger. Barikade danas kroji Armani. Zato su svi na njima. Nema tu ni kurca od revolucije". 

Avdić sasvim nepretenciozno pjeva o problemima prosječnog mladog čovjeka iz BiH, a s godinama je postao uzdanica mnogih svojih istomišljenika.

O Dubiozi Kolektiv hrvatskoj publici ne treba mnogo govoriti, budući da svaki njihov koncert u Hrvatskoj poprate tisuće fanova. Bend je aktivan već deset godina, a obilježava ga jaka politička poruka antifašizma, ravnopravnosti i tolerancije uz čest naglasak na konzumaciji marihuane, sve skupa zapakirano u "radio friendly" zvuk s Jamajke. 

Odnedavno je na sceni i bend novijeg kova, U.A.M. ili Univerzitet Angele Merkel, za kojeg je svijet čuo putem njihove pjesme "Svijet za nas". "Ne kažem da smo mi izazvali revoluciju, ali jesmo sigurno jednim dijelom inicirali ovaj napaćeni narod, da napravi nekakav korak, pa sam i sam prisustvovao mirnim protestima koji su eskalirali... Ali, sve nekako ima smisla, kriminalci, mrtvi hladni pucaju po gradu, djeca tih istih, koji bježe danas od onih zbog kojih su tu, divljaju gradom, a ta ista policija koja bije ovaj narod, zatvara oci... Eto, o tome pjeva U.A.M. Univerzitet Angele Merkel-Svijet za nas", rekao nam je član U.A.M., Adis Selimović.

Iako ga uglavnom pamtimo po komičnim i domišljatim tekstovima, Edo Maajka, rođen u Brčkom, također je opjevao vladu crnim tonovima. Njegov hit "Mahir i Alma" donio mu je slavu u regiji, a nakon njega uslijedio je odličan album "Slušaj mater" nakon kojeg Edina Osmića neko vrijeme nitko nije mogao skinuti s trona.

Pročitajte više