Apple kaska za konkurencijom. I to su dokazali novim proizvodima

Foto: Press

IZA NAS je još jedno Appleovo predstavljanje novih tehnologija, a u tjednima prije događaja znali smo da dobivamo nove iPhone 16 uređaja i pokretanje Apple Intelligencea. 

Budući da je Apple posljednji ušao u priču s umjetnom inteligencijom, ovaj događaj predstavljao je njihov ulazak na velika vrata na AI tržište. 

Iako smo na WWDC-u dobili kratki uvid u Apple Intelligence, ovo je bio praktičniji prikaz niza umjetnom inteligencijom pojačanih usluga. Ovo je ujedno i deseta godišnjica Apple Watcha pa su predstavili i nove pametne satove.

Što se Macova tiče, oni stižu u listopadu. 

Apple Watch Series 10 (400/500 eura)

S obzirom na godišnjicu, krenuli sa satovima koji su redizajnirani, a desetka će imati veći zaslon i bit će tanja. Iako su pričali o novom dizajnu, sigurnije je napisati "novi" dizajn jer, realno, ovo ne izgleda dramatično drugačije. Međutim veći OLED zaslon osjetno je bolji i vlasnici će to definitivno cijeniti. 

Iako su najavili i bolje zvučnike, slušanje bilo čega preko sata i dalje nije nešto što je pustilo i što bi trebalo pustiti korijene. Daleko bitnije je to da se desetka puno brže puni (do 80 posto za samo 30 minuta). 

Što se AI-ja u satovima tiče, novi S10 čip ima četiri jezgre i nudi "hrpu inteligentnih značajki" čim se najavilo korištenje umjetne inteligencije o kojoj još ništa nisu rekli jer koristili su "strojno učenje", ali ne i "AI". Uglavnom, jako velik naglasak stavili su na apneju koju sat detektira i koja je, tvrdi Apple, nedijagnosticirana u 80 posto slučajeva (ne znamo koji je izvor, ali Apple tako tvrdi). Osim toga, na desetku su prebačene i mnoge značajke s Ultre. 

Apple Watch Ultra 2 (800 eura)

Započeli su s ponavljanjem gradiva pa sad znamo ono što smo i znali, Ultra je super za bicikliste, plivače i sve koji vode aktivni život. 

I koliko god to bilo teško priznati s obzirom na cijenu, Ultra izgleda fenomenalno. Čak i bolje nego je izgledao zahvaljujući novoj, još crnjoj boji s predivnim remenom koji dolazi u sportskoj ili titan verziji. 

AirPods 4 (130 bez ili 180 eura s ANC-em)

Iskreno, izgledaju identično kao i trojke, ali ove imaju H2 čip koji donosi bolju kvalitetu zvuka, deblje basove i bolji prostorni zvuk. Osim toga, strojno učenje omogućuje bolju komunikaciju sa Siri i prepoznavanje gesti. 

Naravno, ANC je također bolji, a s obzirom na to da se radi o slušalicama otvorenog tipa, bit će zanimljivo vidjeti kako su to izveli. 

Baterija je jača i nudi preko 30 sati slušanja. 

AirPods Max (550 eura)

Trenutno najpopularnije slušalice na svijetu dolaze s nečim potpuno ludim - imaju USB-C ulaz. 

Šalu na stranu, Apple dolazi s nečim uistinu bitnim, a to je briga o sluhu korisnika, ali ne na klasično dosadan način s tišim puštanjem glazbe ili upozorenjima da "predugo nosite slušalice". Nove AirPods Max slušalice aktivno smanjuju buku i pa ih možete nositi i na koncerte kao zaštitne slušalice. 

Osim toga, većina odraslih nije godinama provjeravala sluh. Ako su to ikada uopće radili. Apple donosi novu aplikaciju koja prati zdravlje vaših bubnjića petominutnim testovima koji pokazuju gubite li polagano sluh i što trebate učiniti da to na vrijeme zaustavite. 

Drugim riječima, AirPods 4 i AirPods Max su, tehnički gledano, slušni aparati, i to je ogromna stvar na ovom tržištu. Prva velika stvar koju su predstavili. 

iPhone 16 (od 800 za običan i 900 eura za iPhone 16 Plus)

Brži, bolji, ljepši, šareniji. Novi iPhone ima novi izgled i ponovno je "nov" ili u prijevodu "malo zaobljeniji" nego 15-ica. Naravno, dolazi i u Plus veličini pa imamo onaj od 6.1 i onaj od 6.7 inča. 

I čvršći je od ostalih telefona pa imamo keramički zaslon, 50 posto otporniji te zaslon od 2000 nitsa, što je, u prijevodu, jako dobro. 

Imamo Action Button, ali i gumb kojim kontroliramo kameru. Novi A18 čip također je podređen umjetnoj inteligenciji pa dolaze i na basic 16-icu i na Pro sa šestojezgrenim procesorom. To u prijevodu znači da je novi telefon 30 posto brži. Kao da biste u ovoj fazi znali da nije.  

Što se umjetne inteligencije tiče, Apple je ogroman naglasak stavio na privatnost, što je nešto o čemu se u kontekstu AI-ja ne govori dovoljno. Podaci se ne pohranjuju i koriste se samo za vaše pretrage. 

Nažalost, većina toga što je Apple do ovog trenutka predstavio, a vezano je za AI, nije pretjerano impresivno nakon onoga što su učinili Samsung i Google. Štoviše, sve što smo vidjeli stare su fore vezane za prepoznavanje stvari na fotkama ili korištenje AI-ja za slanje i skraćivanje mailova, što je prilično neimpresivno. 

Očekivano, Siri dobiva veliki AI upgrade, što znači da ćete s asistenticom daleko kvalitetnije i opuštenije komunicirati. I to su MORALI učiniti jer novi Pixel i Googleov Gemini najavio je čuda i Apple bi u usporedbi djelovao smiješno. 

Super stvar da su smanjili broj kamera na stražnjoj strani pa tvrde da nove dvije kamere vrijede kao četiri stare jer... "fusion". No što god drobili Appleu, vjerujete što se kamera tiče jer rade fenomenalan posao i to je vidljivo u doslovno svakoj fotografiji. Izgledaju briljantno i malo je onih koji se mogu mjeriti s Appleom. 

Kao što već znamo, iPhone je "zvijer" i pokreće AAA igre kao što su Resident Evil i Assassin's Creed, a uskoro dolazi i Honor Of Kings World. 

Vrlo misteriozno su najavili da će baterija dobiti "veliko poboljšanje" i na tome stali. Nemamo pojma što to znači konkretno. 

iPhone 16 Pro (1000 eura za Pro model sa 128 GB i 1200 eura za Pro Max model s 256 GB) 

Izgledaju isto, ali sad imaju veće zaslone. Točnije, 6.3-inčni za Pro i 6.9-inčni za Pro Max. 

I ovi imaju NAJBOLJU BATERIJU IKAD. Ali nemamo pojma što to znači. 

Uglavnom, Pro modeli imaju A18 Pro čipove koji su, pogađate, još bolji ili 15 posto brži nego 15 Pro. Ukratko, sve je bolje, sve je snažnije, sve je sjajnije i svjetlije, ali sve su to dosadna i očekivana poboljšanja. I da, Pro ima tri kamere i fotke su perfektne. 

Međutim video u 4K i 120 frejmova još više približava kameru profesionalnoj opremi. I dok je to bilo očekivano, kvaliteta snimanja zvuka je zanimljiv dodatak jer cinematic mod radi filmsku produkciju zvuka pa su vokali gurnuti u prvi plan. Štoviše, kamera je toliko dobra da je Weeknd njome snimio novi spot. Odlična reklama. 

Zaključak

Apple je danas pokazao mnogo, ali mali dio toga uistinu je impresivan. Realno, telefoni su malo bolji od prošlogodišnjih, ali to smo znali da će biti. To se i očekuje. Ono u čemu su podbacili je Apple Intelligence, koji nije donio ništa što već nismo vidjeli i u "reprizi" djeluje daleko manje impresivno. 

Apple radi u rukavicama i to je pohvalno jer AI ima prednosti i mane. No kad u to ulazite ziheraški, rezultat je daleko manje impresivan. I to je ono što smo vidjeli. Da, teoretski ćemo biti sigurniji, ali to nije nešto čime ćete nas oduševiti. 

No Appleu to izgleda nije bilo u planu jer njihove mušterije su zadovoljne, vjerne i neopterećene time da ni ove godine nisu predstavili puno toga uistinu impresivnog. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.