Četiri osobine emocionalno nasilnih roditelja, prema terapeutima

Foto: Shutterstock

Emocionalno zlostavljanje može doći od bilo koga u našem životu, uključujući roditelje. No, budući da zlostavljanje postoji u širokom spektru, može ga biti teško uočiti. Stoga su stručnjaci otkrili znakove emocionalnog zlostavljanja roditelja na koje treba obratiti pozornost.

Emocionalno zlostavljanje može izgledati različito, ali, prema terapeutu Kenu Pageu, može se definirati kao obezvrjeđivanje, ponižavanje ili zanemarivanje osjećaja ili iskustava druge osobe. "To kod ljudi stvara osjećaj srama i nesposobnosti", rekao je za MindBodyGreen.

No, osim toga, postoje i druga ponašanja koja mogu otkriti toksične roditelje. Page je, zajedno s drugim terapeutima, otkrio još nekoliko znakova koji ukazuju na emocionalno nasilne roditelje.

1. Konstantno kritiziranje ili okrivljavanje

Konstantno kritiziranje ili okrivljavanje može biti oblik emocionalnog zlostavljanja, prema bračnoj i obiteljskoj terapeutkinji Annette Nuñez. Kao što je Nuñez prethodno objasnila za MindBodyGreen, imati roditelja koji nas uvijek kritizira ili okrivljuje, a nikada ne preuzima odgovornost za sebe, emocionalno je zlostavljanje.

To može izgledati kao da roditelji glume žrtvu, govore da su djeca uvijek za sve kriva i općenito izbjegavaju odgovornost za svoje postupke.

2. Nedosljednost

Još jedan suptilan znak emocionalno nasilnih roditelja, koji je teže uočiti, jest nedosljednost. Kao što Page primjećuje, nedosljednost koja se temelji na tome kako se roditelj osjeća u određenom trenutku (primjerice, nešto što je u redu danas, sutra će rezultirati kaznom) može ostaviti djecu bez ikakvog osjećaja jasnoće ili kontrole.

Prema bračnoj i obiteljskoj terapeutkinji Rachel Zar, to nepredvidivo ponašanje također navodi djecu da se osjećaju kao da hodaju po jajima u vlastitom domu. "Sve može biti dobro i svi imaju osmijeh na licu, a onda se odjednom dogodi kaos", objašnjava ona.

3. Problemi s mentalnim zdravljem ili zlouporabom supstanci

Prema Pageu, bilo koji psihijatrijski poremećaj ili ovisnost često mogu rezultirati emocionalnim zlostavljanjem na značajan način. "Ne možete imati problem zlouporabe aktivnih supstanci ili neliječeni psihijatrijski poremećaj i ne uzrokovati štetu i bol svojoj djeci", pojasnio je.

4. Uspoređivanje

Roditelji koji svoju djecu često uspoređuju s braćom, sestrama, vršnjacima ili čak samima sobom, lako joj mogu naštetiti, objašnjava Page. To može zvučati kao: "Zašto ne možeš biti sličniji svom bratu?" ili čak: "Kad sam ja bio tvojih godina, nikad ne bih tako izašao iz kuće." To može natjerati djecu da se osjećaju kao da nisu dovoljno dobra.

Dakle, emocionalno zlostavljanje može se dogoditi svakome, od bilo koga. Nitko nije imun, a posljedice mogu biti izuzetno štetne, osobito ako zlostavljanje dolazi od roditelja. No, utvrđivanjem kako su nas roditelji možda emocionalno zlostavljali, bilo u djetinjstvu ili još danas, bit ćemo bolje opremljeni za liječenje te traume.

Psihoterapeutkinja Babita Spinelli zaključuje: "Razmislite o načinima na koje možete postaviti granice. Ako želite preskočiti to obiteljsko okupljanje, držati distancu ili se zauzeti za sebe, imate svako pravo na to."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.