Edukatorica za odgoj: Smireni roditelji prakticiraju tri navike

Foto: Pexels

Roditeljstvo je težak posao i svi roditelji u nekom trenutku izgube svoju smirenost. No, savršenstvo ionako nije moguće, a roditeljstvo ne znači biti savršen i stalno smiren. Najbolji roditelji su oni koji to znaju, tvrdi edukatorica za odgoj, mama i psihologinja, Jaimie Bloch.

"Takvi roditelji znaju da nisu savršeni, mogu se ispričati, popraviti i promijeniti svoju percepciju te su svjesni stvari na kojima žele raditi. Zašto su ovo najbolji roditelji? Zato što su uzor i odražavaju svojoj djeci temeljne životne vještine koje su važne za radostan život i snalaženje", istaknula je u novoj objavi na Instagramu.

Dakle, najbolji roditelji su oni koji znaju da nitko nije savršen i da svi griješimo. No, ono što ih čini dobrim roditeljima jest sposobnost isprike; kada znaju da su pogriješili, ne ustručavaju se ispričati. To može održati sklad i mir u obitelji. Osim toga, dobri i smireni roditelji prakticiraju još nekoliko navika, kaže Bloch. Izdvojila je tri metode koje prakticiraju smireni roditelji.

1. Umjesto frustracije, budite znatiželjni

"Kada djeca dožive veliku emociju, naša prva reakcija često je panika ili frustracija. Međutim, umjesto da odgovorite na njihovu veliku emociju vlastitom velikom emocijom, budite znatiželjni. Možete se zapitati: 'Pitam se što pokušavaju izraziti ili koje potrebe žele zadovoljiti?'", pojasnila je edukatorica u objavi.

2. Odlučite što je važnije - biti u pravu ili povezati se s djecom

Bloch savjetuje: "Usmjerite se prema povezivanju i popravljanju odnosa, a ne prema tome da uvijek budete u pravu. Mnoge su svađe s voljenima i djecom vođene željom da budemo u pravu. Ako počnete mijenjati svoje razmišljanje i shvatite da bi ishod nesuglasica trebao biti usmjeren na povezivanje i popravljanje, a ne na to tko je u pravu, vaš će život biti ispunjeniji radošću."

Tvrdi da će tako odnosi biti jači, a svađe manje intenzivne i kraće.

3. Naučite stati i uzeti pauzu

"Kada osjetite da se forsirate, zaustavite što god radite. Duboko i polako udahnite te sebi recite umirujuću mantru: 'Ja sam sigurno mjesto za svoje dijete' ili 'Vodit ću s ljubavlju i povezanošću'. Zašto ovo djeluje? Istraživanja su pokazala da mantre i duboko disanje, koje resetira živčani sustav, mogu zaustaviti i smiriti stresni odgovor. Stvarnost smirenog roditeljstva jest odmaknuti se od reagiranja na emocije velikim emocijama te naučiti pronaći vlastitu stanku i unutarnji mir kako biste mogli ispravno reagirati", zaključila je Bloch.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.