Gotovo sve trudnice izložene su štetnim kemikalijama, prema istraživanju

Foto: Pexels

GOTOVO sve trudnice izložene su kemikalijama iz plastike, proizvoda za čišćenje, odjeće i drugih kućanskih predmeta za koje znanstvenici kažu da im mogu povećati rizik od raka i naštetiti razvoju njihove bebe.

Istraživači sa Sveučilišta u San Franciscu testirali su uzorke urina 171 žene i otkrili da su gotovo sve imale melamin i njegov nusproizvod cijanurnu kiselinu, koja tamo može dospjeti iz posuđa, plastike, kuhinjskih površina i pesticida. Velika većina također je bila izložena aromatskim aminima koji se obično otpuštaju u okoliš iz boja i pigmenata za odjeću.

Dr. Tracey Woodruff, ginekologinja koja je vodila studiju, rekla je da je prisutnost kemikalija ozbiljan problem, dodajući za Daily Mail da je zabrinuta da bi sve te kemikalije mogle imati lošiji učinak kad se pomiješaju.

Kemikalije su uobičajene zbog čega ih je gotovo nemoguće izbjeći, ali Woodruff kaže da bi se izloženost mogla smanjiti kupovinom manje proizvoda zapakiranih u plastiku. U studiji objavljenoj ovog tjedna u recenziranom časopisu Chemosphere znanstvenici su zaključili da ove kemikalije izazivaju ozbiljnu zabrinutost zbog svoje povezanosti s rakom i razvojnom toksičnošću, no ipak se u Sjedinjenim Državama ne prate rutinski.

"Jedan od razloga zašto smo zabrinuti je taj što bi višestruko izlaganje ovim kemikalijama i njihovo miješanje mogli imati veće rizike. Ono što smo otkrili je da su gotovo sve žene imale mjerljive razine ovih kemikalija. Možda ne stvaraju velik rizik, ali bi mogao biti važan... i pojavljuju se u vrlo kritičnoj točki razvoja", kaže Woodruff.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.