Kako pomoći djetetu da nauči odgovorno raspolagati novcem?

Foto: Pixabay

FINANCIJSKA pismenost vrlo je važna. Sigurno vam je cilj naučiti dijete da teži financijskoj neovisnosti, a ne da vas doživljava kao nepresušan izvor novca i stalno očekuje da mu pripomognete. Evo kako možete pomoći djetetu da nauči odgovorno raspolagati novcem.

Kasica

Svako dijete treba imati kasicu u svojoj sobi. Pokušajte mu objasniti da je stavljanje novca u kasicu nešto važno. Pokažite djetetu da cijenite to što štedi. U početku možda neće biti sretno što ga tjerate da novac kojim može nešto odmah kupiti stavi sa strane, ali kada nagrada stigne, bit će motiviranije.

Džeparac

Djeca starija od pet godina naviše već mogu dobivati džeparac, naravno, ako su u toj dobi dovoljno zrela. Ako djetetu na početku svakog tjedna date nešto novca i ono zna da s njim mora izdržati do sljedećeg tjedna, počet će razvijati osjećaj odgovornosti. Naučit će da je količina novca koju svaka osoba može potrošiti ograničena i da ne može stalno tražiti još.

Štednja

Kada djetetu date džeparac, usmjerite ga na štednju za različite namjene. Napravite kuverte, od kojih će jedna biti za potrepštine, poput čokolade i igračaka, dok će u drugoj štedjeti za poklone za braću, sestre, članove obitelji ili prijatelje. U trećoj kuverti neka bude novac za skuplje stvari. Kad dobije novac, pustite dijete da samo odluči u koju će ga kuvertu staviti.

Zarada

Ako dijete želi kupiti nove role, romobil ili bicikl, odnosno nešto skuplje, od džeparca će teško skupiti potreban iznos. Omogućite djetetu da nekako zaradi novac koji mu je potreban i tako dobije još jedan izvor prihoda, ali i lekciju da više rada znači i više novca. Dijete će tako steći radnu etiku i bolje shvatiti vezu između većeg truda i veće nagrade.