Kako pravilno prematati bebu? Ove greške svi rade, a mogu naškoditi bebi

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: dm

Miris svježe kreme za bebe ispunjava sobu dok se nova pelena nježno pričvršćuje oko sitnog struka. Čini se jednostavno, ali iza ovog svakodnevnog rituala kriju se zamke koje čak i najbrižniji roditelji lako mogu previdjeti.

Svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete, no kad u obitelj uđe beba, sve se mijenja. Roditeljstvo postaje kontinuirani proces učenja, a svaki dan donosi nova iskustva. 

Prematanje bebe, iako se čini kao jednostavan zadatak, može biti pravi mali izazov, a u prvim danima bebina života mnogi roditelji čine uobičajene pogreške koje mogu uzrokovati nelagodu njihovom djetetu. 

Pelene je potrebno često mijenjati

Mnogi roditelji mogu potvrditi ovaj scenarij - beba počne plakati, a vi ubrzo uvidite da joj je pelena puna. Ne treba mnogo vremena proći da shvatite da je to potencijalni razlog za bebin plač. 

Foto: Pexels

Pelene bi trebalo često mijenjati, a jedna od najčešćih pogrešaka novih roditelja je da to ne čine. Bebina osjetljiva koža brzo reagira na vlagu i prljavštinu, što može dovesti i do pelenskog osipa. Stručnjaci preporučuju mijenjanje pelena svaka 2-3 sata ili odmah nakon što beba obavi nuždu. U prosjeku će novorođenčetu trebati oko 10 promjena pelena dnevno. Pomaže činjenica da neke pelene imaju i indikator vlažnosti tako da možete na prvi pogled vidjeti treba li vašoj bebi promjena pelene.

Pelenski osip se u prva tri mjeseca života bebe često pojavljuje kao reakcija kože. Mogu ga uzrokovati običan pelenski dermatitis, promjene uzrokovane bakterijama na peleni ili gljivične infekcije, stoga bi bilo dobro pratiti znakove nelagode poput crvenila ili osipa. Neka vam pelene uvijek budu nadohvat ruke, a ako primijetite crvenilo, ne ustručavajte se upotrijebiti zaštitnu kremu.

Za uklanjanje mokraće i stolice oko pelenskog područja mogu se koristiti i obična voda i neutralni dječji sapun, dok bi se vlažne maramice u pravilu trebale koristiti ako izbivate izvan doma s bebom. Također pripazite da između nabora bebine kože potežete rukom od naprijed prema natrag. Dodatno, kako bi se dječja koža pravilno osušila, potrebno ju je nježno tapkati dok na dodir ne postane suha.

Previše ili premalo zategnuta pelena

Druga česta pogreška je kad se pelene previše ili premalo zategnu. Roditelji često misle da pelena mora biti čvrsto stegnuta kako bi spriječila curenje, no prejako stisnuta pelena može uzrokovati nelagodu i iritaciju kože. 

Foto: Shutterstock

Pelena bi u načelu trebala biti dovoljno čvrsta da ostane na mjestu, ali ne toliko da ostavlja tragove na koži bebe. U tome vam može pomoći i traka za pričvršćivanje pelene.

Provjerite možete li staviti dva prsta između pelene i trbuha bebe jer to je dobar pokazatelj da pelena nije previše zategnuta. Dodatno, provjerite jesu li trake pelene simetrične, a manžete za noge okrenute prema van. Struk bebe bi trebao biti pravilno zategnut, a pelena tik ispod pupka. Ipak, na mnogim pelenama postoje oznake za pozicioniranje beba na prednju stranu pelena kako bi ova rutina bila što jednostavnija.

Korištenje neprikladnih proizvoda

Kada se radi o bebama, nije svejedno ni koje proizvode koristite. Bebe bi se trebalo tretirati proizvodima koji su isključivo namijenjeni za njih i njihovu dob. Korištenje neodgovarajućih vlažnih maramica, krema ili pudera može izazvati iritacije i alergijske reakcije.

Uvijek birajte proizvode koji su hipoalergeni i dermatološki testirani. Poznati lanac drogerija dm unutar svoje marke babylove nudi širok asortiman proizvoda za bebe i trudnice, uključujući pelene, kreme, maramice i druge proizvode koji olakšavaju svakodnevnu njegu bebe.

Da dm neprestano brine o svojim kupcima, a posebnu pažnju posvećuje novopečenim roditeljima, pokazuju i pogodnosti koje se mogu iskoristiti u dm programu mame&bebe. Naime, sve trudnice te bebe koje su rođene u Hrvatskoj od 1. siječnja 2024. prilikom posjeta prodavaonici mogu preuzeti veliki paket dobrodošlice s višestrukim pogodnostima. Ove pakete roditelji mogu zatražiti na blagajni dm-a uz predočenje svoje dm active beauty kartice.

Novost u 2024. godini su eKuponi, koji se nalaze u savjetnicima za bebe i trudnice, a preuzimaju se putem 'Moj dm' aplikacije. Savjetnici i knjižice su u paketu u jednoj brošuri, a što vas očekuje možete pogledati na web stranici dm-a: Savjetnik za buduće mame i Savjetnik dobrodošlice. U njima se nalazi mnoštvo korisnih informacija za roditelje.

Uz sve ove pogodnosti, dm je uveo i baby podcaste, koji pružaju vrijedne informacije i stručne savjete koji pomažu novopečenim roditeljima da se lakše snađu u prvim izazovima roditeljstva.

Nepravilna tehnika prematanja

Još jedna stavka igra ključnu igru u udobnosti i zdravlju bebe, a to je pravilna tehnika prematanja. Kod povijanja djeteta najvažnije ga je staviti na tvrdu i čvrstu podlogu, idealno bi bilo u razini kukova roditelja.

Mnogi roditelji ne podižu bebine nogice na ispravan način dok je premataju, što može dovesti do neugodnosti za bebu. 

Idealno je nježno podići bebine noge držeći ih za gležnjeve jednom rukom dok drugom rukom stavljate čistu pelenu. Osim toga, obavezno se treba očistiti cijela pelenska regija, uključujući sve nabore na koži, kako biste spriječili nakupljanje prljavštine i bakterija.

Foto: Pexels

Kako prepoznati i izbjeći pogreške

Svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete, ali ponekad zbog neiskustva ili neznanja dolazi do pogrešaka. Ako primijetite da vaša beba pokazuje znakove nelagode te ima crvenilo na koži ili osip, to može biti znak da nešto nije u redu. Ne ustručavajte se potražiti savjet pedijatra ili drugih iskusnih roditelja. Informiranje i edukacija ključni su kako biste izbjegli uobičajene probleme. Ako niste sigurni u nešto, uvijek je bolje pitati.

Roditeljstvo je putovanje puno izazova i predivnih trenutaka. Kroz edukaciju i pravovremene informacije roditelji mogu izbjeći uobičajene pogreške i osigurati svojoj bebi zdrav i sretan početak života.

Sponzorirani sadržaj donose Index.hr i dm prema najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.