Klince privlači popularno piće, ali možda nije sigurno: "Opasno je zbog glicerola"

Foto: Pixabay

Ove godine u medijima su se pojavile izvješća o djeci iz Velike Britanije koja su hospitalizirana nakon konzumacije slushieja. Jedan dvogodišnjak pao je u nesvijest nakon što je popio slushie koji su mu roditelji napravili kod kuće. Liječnici su kasnije potvrdili da je djetetu razina šećera u krvi pala na iznimno nisku razinu, što je uzrokovalo hipoglikemiju.

Nagađalo se da je ta reakcija bila odgovor na spojeve glicerola u polusmrznutom piću. Slučaj je doveo do istraživanja sigurnosti glicerola, osobito za malu djecu.

Što je glicerol?

Glicerol, poznat i kao glicerin, vrsta je ugljikohidrata koji se naziva šećerni alkohol. Uprava za hranu i lijekove (FDA) smatrala ga je općenito sigurnim kao dodatak hrani. Budući da se glicerol ne smatra dijelom uravnotežene prehrane, FDA nije utvrdila prihvatljivu dnevnu razinu unosa. Ipak, konzumacija velikih količina odjednom može imati blagi laksativni učinak te uzrokovati glavobolje, mučninu, pa čak i hiperglikemiju.

"Kod male djece, šećerni alkoholi poput glicerola mogu uzrokovati mučninu i povraćanje, ali i pad šećera u krvi, kao i napadaje i komu", kaže pedijatrica Meghan Martin za časopis Parents.

Dr. Martin ističe da u SAD-u nije bilo teških reakcija na glicerol kao u Velikoj Britaniji, ali ipak poziva roditelje i skrbnike na oprez, jer su takve situacije "potvrda da glicerol može uzrokovati probleme".

Glicerol se dodaje u slushie kako bi to piće bilo zgusnuto, ali ne zaleđeno. Važno je da se u kratkom vremenu ne konzumira velika količina glicerola. No, kao i kod svakog drugog dodatka hrani, nuspojave povezane s prekomjernom konzumacijom ovise o tjelesnoj težini.

"Budući da djeca od 10 godina ili mlađa obično imaju nižu tjelesnu masu, veće su šanse da će doći do prekomjerne konzumacije glicerola lakše nego kod adolescenata i odraslih", upozorila je pedijatrica Ashley Kim.

Tko ne bi trebao konzumirati slushie?

Nakon što su mala djeca hospitalizirana zbog pijenja slushieja u Ujedinjenom Kraljevstvu, škotska Agencija za standarde hrane (FSS) objavila je da pića s glicerolom nisu sigurna za djecu mlađu od 4 godine. Djeca od 10 i starija trebala bi ograničiti konzumaciju na jedan slushie. U SAD-u nema nikakvih preporuka, ali pedijatri ukazuju da je preporučljivo slijediti škotski primjer.

Inače, glicerol se prirodno nalazi u medu i biljnim uljima, a nekad se dodaje u proizvodnji sladoleda, sušenog voća, energetskih pločica, začina, gumenih bombona, umaka i namaza u staklenkama, bijelog sljeza te glazura za kolače.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.