Ljetne bebe su stvorene za imena koja znače more. Ovo su naši favoriti

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

LJETO je u punom jeku, a s njim dolazi i poseban osjećaj slobode, avanture i bezbrižnosti koje samo more može donijeti. Svjetlucanje sunca na morskoj površini, miris soli u zraku i šum valova – sve to budi osjećaj mira i sreće. Ako ste budući roditelj koji ovih dana iščekuje dolazak svog mališana, možda razmišljate o imenu koje će nositi djelić te magije i ljepote.

Imena koja znače more ili su inspirirana morem nose sa sobom osjećaj smirenosti, slobode i beskonačne ljubavi. U nastavku vam donosimo listu najljepših imena koja su nadahnuta morem, idealna za vašeg budućeg mornara ili sirenu.

Adrian/Adriana

Ovo zanimljivo ime potječe iz latinskog H(A)drianus, što bi značilo žitelj Adrije. Ime je nosio Publije Elije Hadrijan Afer, ugledni i bogati rimski senator i vojnik koji je živio u Rimskom Carstvu tijekom 1. stoljeća. Njegova obitelj bila je porijeklom iz Hadrije (Adrije), mjesta na obali Jadranskog mora po kojem je ono nazvano Mare Adriaticum.

Doris

Doris je u grčkoj mitologiji bila jedna od 50 Nereida, boginja mora. Ovo ime potječe od grčke riječi doris, što znači more. U nekim kulturama, ime Doris se također povezuje s riječima dar ili poklon.

Jadran/Jadranka

Ako ste naumili djetetu dati ljetno ime, Jadran ili Jadranka savršen su izbor jer su to imena nastala od imena Jadranskog mora.

Kai

Kai je ime havajskog porijekla koje znači more, a posljednjih godina čuje se i u Hrvatskoj. U svijetu je to najpopularnije ime za dječake rođene tijekom ljetnih mjeseci, a 2020. godine odabralo ga je više od 2.9 milijuna roditelja.

Marino/Marina

Marina je ženski oblik latinskog imena Marius, a znači s mora. Iako zvuči kao domaće ime, zapravo je popularno i u Italiji, Španjolskoj, Argentini te u Francuskoj.

Mare

Mare je kratka varijanta imena Marija, koja se najčešće koristi u Dalmaciji. Mare na talijanskom znači more, pa je svakako riječ o imenu koje pristaje djeci rođenoj tijekom vrućih mjeseci.

Maris

Maris je ime latinskog porijekla i znači živjeti na moru ili dolazi iz mora. Postoji i tumačenje da je Maris izvedenica od imena Marius, koje je prvobitno bilo prezime jedne rimske obitelji, a ono je izvedeno od rimskog boga rata - Marsa. Ime Maris često je u Njemačkoj, a u Splitu i okolici 2015. godine dospjelo je na listu deset najomiljenijih ženskih imena.

Val

Ime Val odmah nas asocira na more, odnosno val. Riječ je o muškom imenu nastalom od riječi valens, što znači jak i zdrav. Ovo ime proslavio je holivudski glumac Val Kilmer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.