Mama objasnila zašto je bolje ne tjerati djecu da se ispričavaju

Screenshot: Instagram

MALA djeca znaju imati razne ispade, biti bezobrazna i neugodna. Zato gotovo da i nema roditelja koji barem jednom nije natjerao svoje dijete da se nekome ispriča zbog svoga ponašanja. To nam se čini sasvim prirodno i ljudski, no postoji jedna kvaka.

Većina roditelja želi da se njihova djeca sažale i shvate da njihovo ponašanje nije bilo u redu. Tu je riječ o unutarnjoj motivaciji. No prisiljavanje na ispriku je stvaranje vanjske motivacije, koja je osmišljena da usreći roditelje. Tako ne učimo djecu važnim lekcijama niti im dajemo emocionalne alate koji su im potrebni da izrastu u formirane ljude, objašnjava u viralnom videu mama Deena Margolin.

Zato predlaže da umjesto tjeranje djece da se ispričaju, nakon što naprave nešto loše po drugoga, uvrstimo frazu "Idemo vidjeti kako bi se osoba koju si povrijedio/la mogla osjećati bolje". 

Zašto je to drugačije od tjeranja na ispriku?

Umjesto umjetnog stvaranja osjećaja krivnje, skrećemo djeci pažnju na to da i drugi ljudi imaju osjećaje. Također, učimo ih da su osjećaji promjenjivi - kad se netko osjeća loše, možemo ih uveseliti svojim postupcima. I najvažnije, na taj ih način pravilno učimo empatiji. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.