Evo koja je hrana zabranjena u školama u Japanu

Foto: EPA

1986. godine, liječnik i farmaceut Sagen Ishizuka skovao je japansku filozofiju pod nazivom shokuiku. Izvedena je iz dvije riječi koje znače "jesti" i "rasti".

Shokuiku potiče roditelje i škole da pouče djecu odakle dolazi njihova hrana i kako ona utječe na naš um i tijelo. Ovaj koncept je dio japanske kulture i velik je razlog zašto je ta zemlja dom najzdravijoj djeci na svijetu. Prema podacima UNICEF-a, među 41 razvijenom zemljom Europske unije i OECD-a, Japan je jedina zemlja u kojoj manje od jednog od petero djece ima prekomjernu težinu.

Japanski liječnici potiču buduće majke da se pridržavaju uravnoteženih obroka koji se nazivaju "ichijū-sansai". U središtu je zdjela riže i miso juhe, popraćena jelom fokusiranim na proteine, te s dva priloga od povrća (poput algi ili gljiva) za odgovarajuće vitamine, minerale i vlakna.

Kako djeca odrastaju, počinju učiti o zdravim prehrambenim navikama. Vlada je 2005. donijela temeljni zakon o shokuikuu za promicanje shokuikua. U nekim predškolskim ustanovama djeca beru povrće za ručak, dok u osnovnim školama uče o farmama koje proizvode povrće, ribu i drugu hranu.

Također, postoji hrana koja je u obrazovnim ustanovama zabranjena. Prema Amerikanki Moriah, koja je s obitelji preselila u Japan, ne smiju se unositi čips, keksi, krekeri i gumeni bomboni. Umjesto soka, piju se voda ili čaj.

"Zabranjeni su bilo kakvi slatkiši i sve što se smatra nezdravom hranom", otkrila je na TikToku.

@momentswithmoriah Replying to @Weeb66 2x speed if ya need, most of the details were needed to understand it better 😅 #bento #bentobox #japan #okinawa #弁当 ♬ original sound - Moriah 🌸 life in Japan

Kako bi bili sigurni da se roditelji pridržavaju pravila, učitelji provjeravaju kutije za užinu učenika, a ako tamo nađu nešto što ne bi trebalo biti, mogu to oduzeti ili razgovarati s roditeljima.

Dok to nekima zvuči ekstremno, Moriah tvrdi da se njezin sin nikada nije hranio zdravije i bolje nego u Japanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.