Mario je imao 10 dana kada je upoznao klaunovedoktore: Uljepšali su mu bolničke dane

Foto: Crveni nosovi

MARIO je imao tek deset dana kada je prvi puta susreo klaunove koji su mu tijekom odrastanja donosili osmijeh i radost u dane koje je proveo u bolnici.

"Odmah poslije rođenja Mario je morao ostati u bolnici, a njegov brat blizanac pušten je kući. Bili smo uplašeni i tužni, a onda su nam u bolničku sobu i naš život ušli klaunovi. Započeli su klaunovsku igru i uljepšali nam dan", kaže Marijeva mama Maja.

Susreta je bilo mnogo. Mario je postajao sve veći i znatiželjniji.

"Na jednom pregledu ponovno smo ih susreli. Čula sam smijeh na hodniku i jako dobro znala da su to klaunovi. Morali smo odmah ići vidjeti što se događa. Nakon tog druženja s klaunovima, Mario više nije prestajao pričati o njima. Nije se ni sjećao pregleda kojeg je imao jer su klaunovi odagnali strah koji je bio prisutan. Nakon tog susreta, kad god idemo u bolnicu, Mario me pita hoćemo li opet vidjeti klaunove, a njegova se želja uvijek ostvari. Trebam li vam opisati sreću koja nastane svaki puta kada se klaunovi pojave na vratima bolničke sobe?" dodaje mama Maja.

Ova priča dokazuje koliko utjecaj na male pacijente imaju klaunovidoktori, koji od 2010. bolnice pretvaraju u mjesta igre i dobrog raspoloženja. Crveni nosovi trenutačno posjećuju 124 dječja odjela u 18 bolnica diljem Hrvatske. 

"Boravak u bolnici nikome nije lak, ni emotivno ni fizički. Svaki odlazak i povratak u bolničke sobe nosi sa sobom težinu straha i neizvjesnosti. Nije rijetkost da djecu koja su često na pregledima ili liječenju u bolnici, klaunovi prate kroz njihovo odrastanje, pružajući im kontinuiranu podršku i utjehu", kažu iz ove plemenite udruge.

Osim što su prisutni u bolnici, Crveni nosovi posjećuju i ostale skupine u potrebi za osmijehom - starije u domovima, djecu s teškoćama i ljude koje su zadesile krizne situacije, poput prirodnih nepogoda i ratova. Njihov rad možete podržati ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.