Osam mogućih razloga zašto se djeca sve više udaljavaju od roditelja

Foto: Pexels

VEĆINA roditelja trudi se kontinuirano imati dobar odnos s djecom. Za mnoge roditelje može biti zabrinjavajuće i zbunjujuće kada se dijete počne ponašati distancirano. Razumijevanje razloga iza takvog ponašanja može pomoći u rješavanju problema i ojačavanju odnosa, te biti pripremljenima ako do toga opet dođe u budućnosti.

U nastavku izdvajamo nekoliko mogućih razloga zbog kojih se djeca ponašanjem udaljavaju od roditelja. 

Promjene u razvojnim fazama

Djeca prolaze kroz različite razvojne faze koje mogu utjecati na njihovo ponašanje. Kako rastu, traže više neovisnosti što se ponekad može shvatiti kao distanciranje. To je prirodan dio odrastanja, a ne nužno odraz odnosa između roditelja i djece. Poštujte njihovu potrebu za prostorom, dok ostajete dostupni za podršku i vodstvo.

Emocionalna uznemirenost

Emocionalni stres, bilo zbog obiteljskih problema, prijateljstva ili škole, može uzrokovati povlačenje djece. Možda ne znaju kako izraziti svoje osjećaje što dovodi do distanciranog ponašanja. Stvorite sigurno i otvoreno okruženje u kojem će vaše dijete moći govoriti o svojim osjećajima bez osuđivanja.

Akademski pritisak

Stres povezan sa školom, poput domaće zadaće, ispita ili natjecanja među vršnjacima, može učiniti da se djeca osjećaju preopterećeno i natjerati ih da se povuku. Roditelji trebaju potaknuti zdravu ravnotežu između učenja i slobodnih aktivnosti te ponuditi pomoć u školskim obvezama kada je to potrebno, prenosi The Times of India.

Društveni izazovi

Problemi s prijateljima ili društvena dinamika u školi mogu značajno utjecati na djetetovo raspoloženje i ponašanje. Osobito zlostavljanje može dovesti do povlačenja i izolacije. Uključite se u redovite razgovore o njihovu društvenom životu i budite pažljivi na znakove zlostavljanja ili socijalne anksioznosti.

Tehnologija i vrijeme pred ekranom

Pretjerano korištenje društvenih medija može stvoriti virtualnu barijeru između vas i vašeg djeteta. Možda radije provode vrijeme na internetu nego u interakciji s obitelji. Postavite zdrave granice za vrijeme provedeno ispred ekrana i potaknite aktivnosti koje potiču interakciju licem u lice.

Problemi s tjelesnim zdravljem

Zdravstveni problemi, bili oni manji ili ozbiljni, mogu utjecati na djetetovu razinu energije i raspoloženje, čineći ga udaljenim. Kao roditelj, obavljajte redovite liječničke preglede djece i budite pažljivi na sve znakove bolesti ili umora, prenosi The Times of India.

Promjene kod kuće

Obiteljska dinamika, poput dolaska novog brata ili sestre, razvoda ili preseljenja u novi dom, može poremetiti djetetov osjećaj stabilnosti i uzrokovati njegovo povlačenje. Uključite ih u rasprave o promjenama i uvjerite ih kako biste im pomogli da se osjećaju sigurnima i uključenima.

Nedostatak kvalitetnog vremena

Zauzeti rasporedi mogu rezultirati manje kvalitetnim vremenom koje roditelji i djeca provode zajedno, što bi moglo izazvati osjećaj kod djeteta da je zanemareno ili manje važno. Dajte prioritet provođenju kvalitetnog vremena sa svojim djetetom, baveći se aktivnostima u kojima uživaju i pokazujući istinski interes za njihove živote.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.