Osam važnih životnih navika koje djeca usvajaju od roditelja

Foto: Pexels

DJECA sve oko sebe upijaju poput spužvi, od ponašanja do stavova ljudi koji ih okružuju. Međutim, roditelji su osobe od kojih djeca upijaju i uče najviše toga te se njihovo ponašanje s godinama može prenijeti na djecu. U nastavku izdvajamo nekoliko ključnih i najčešćih životnih navika koje djeca upijaju od roditelja. 

Emocionalna regulacija

Djeca promatraju kako njihovi roditelji upravljaju emocijama. Ako se roditelji sa stresom nose smireno i konstruktivno, njihova će djeca vjerojatno razviti slične mehanizme suočavanja. Djeca koja su promatrala svoje roditelje kako učinkovito upravljaju emocijama, bila su bolja u reguliranju vlastitih emocija kao odrasli.

Komunikacijske vještine

Način na koji roditelji komuniciraju jedni s drugima i sa svojom djecom postavlja temelje za interakciju djece s drugima. Vjerojatnije je da će djeca koja odrastaju u domovima s otvorenom komunikacijom i poštovanjem sama razviti snažne komunikacijske vještine, prenosi The Times of India. 

Radna etika

Stavovi roditelja prema poslu i odgovornostima uvelike utječu na radnu etiku njihove djece. Ako roditelji pokažu predanost i ustrajnost, vjerojatnije je da će djeca usvojiti sličan pristup. Radna etika roditelja značajan je prediktor budućeg profesionalnog ponašanja djeteta.

Prehrambene navike

Prehrambene navike djece često su odraz prehrambene prakse njihovih roditelja. Kako prenosi The Times of India, jedno je istraživanje provedeno na Harvardu pokazalo da djeca čiji roditelji imaju zdrave prehrambene navike imaju veću vjerojatnost da će i sama odabrati takvu vrstu prehrane. 

Upravljanje financijama

Financijske navike još su jedno ključno ponašanje koje djeca preuzimaju od svojih roditelja. Do sedme godine već su postavljena mnoga financijska ponašanja koja će utjecati na financijske odluke djece u odrasloj dobi.

Tjelesna aktivnost

Aktivni roditelji lakše odgajaju aktivnu djecu. Kako prenosi The Times of India, CDC izvještava da je vjerojatnije da će se djeca tjelesno aktivnih roditelja baviti redovitom tjelesnom aktivnošću, promičući bolje fizičko zdravlje tijekom života.

Socijalno ponašanje

Način na koji roditelji komuniciraju s drugima, pokazuju ljubaznost i rješavaju sukobe, uči djecu važnim društvenim vještinama. Djeca modeliraju društveno ponašanje svojih roditelja, što utječe na njihovu sposobnost stvaranja i održavanja zdravih odnosa.

Učenje i znatiželja

Roditelji koji potiču učenje i znatiželju usadit će svojoj djeci ljubav prema znanju. Djeca čiji roditelji aktivno sudjeluju u njihovom učenju i pokazuju znatiželju o svijetu imaju tendenciju postizanja boljih akademskih rezultata i razvijanja navike cjeloživotnog učenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.