Pedijatrica upozorila roditelje da nikad ne gube iz vida dijete u blizini vode

Foto: EPA/Screenshot TikTok

Nastavna godina počinje 9. rujna, što znači da će većina djece duže uživati u ljetnim radostima. Mališani se vole kupati, bilo u moru ili u bazenima, a roditelji u takvim trenucima ne bi trebali ni sekunde gubiti djecu iz vida.

Naime, utapanje je, nakon prometnih nesreća, drugi uzrok smrti djece u Hrvatskoj. Hrvatska je mediteranska zemlja, ali između 40 i 70 posto djece u drugom razredu ne zna plivati. Dr. Megan Martin, majka četvero djece i pedijatrica na odjelu hitne pomoći, upozorila je na što sve roditelji trebaju pripaziti.

"Najvažnije je cijelo vrijeme nadzirati djecu u blizini vode. Također, važno je imati fizičke barijere koje će malu djecu zaštititi od ulaska u vodu, poput ograda oko bazena", rekla je.

Što se tiče kolutova koji se stavljaju oko vrata ili spužvi za plivanje, dr. Martin ih nikada ne bi preporučila nikome.

"Želimo da djeca imaju lice iznad vode, ali takvi dodaci mogu dovesti do lažnog osjećaja sigurnosti. Ako vam zazvoni telefon, pomislit ćete da je dijete sigurno jer pluta. Međutim, ako se dijete prevrne, a ne zna plivati, lice će mu uroniti pod vodu, što bi moglo biti kobno", dodala je.

@hopkinsallchildrens Follow these 5 tips for a safe and healthy summer! #summersafety #pediatrics #safetyfirst #safetytips #stpetersburg #pediatric #allchildrens #stpete #childhealth #childrenshospital ♬ original sound - Johns Hopkins All Children’s

Kaže da su svi dodaci za plivanje, koji se stavljaju oko vrata, opasni i zbog toga što povećavaju rizik od gušenja.

"Ne bih dijete gubila iz vida ni ako ima rukavice za plivanje. Kada ih skine, može se zaboraviti i uskočiti u vodu jer ima lažan osjećaj samopouzdanja. U takvoj situaciji, dijete će potonuti jer ne zna plivati", navela je pedijatrica.

Sin dr. Martin jednom je i sam skinuo rukavice i skočio u vodu, a nije znao plivati.

"Brzo smo ga izvukli, ali bilo je zastrašujuće", prisjetila se.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.