Pet jednostavnih fraza koje smiruju uznemireno dijete, prema edukatorici za odgoj

Foto: Shutterstock

Smirivanje izljeva bijesa može biti zahtjevno za roditelje. Izazovno je znati što reći ili kako odgovoriti kada su djeca ljuta i nekontrolirana. Normalno je to shvatiti osobno i osjećati se jednako uzrujano zbog svoje djece, tvrdi edukatorica za odgoj, majka i psihologinja, Jaimie Bloch.

"Naš impuls može biti da ih ukorimo, postavimo granicu i kažemo im koliko je loše ono što rade i govore. No, stvarnost je da, dok izvana vidimo ljutnju, iznutra je sram, povrijeđenost, nepovezanost, izolacija i bol. Ne želimo da se bol naše djece susretne s još većom boli, stvarajući više nepovezanosti. Kao roditelji, želimo ublažiti sve padove naše djece, želimo biti sigurno sidrište usred burnih emocionalnih voda", istaknula je u nedavnoj objavi na Instagramu. 

Dakle, kako bi roditelji bili utjeha djeci tijekom ovakvih trenutaka, trebaju znati što reći. Stoga je Bloch podijelila pet fraza koje mogu smiriti izljev bijesa kod djece.

1. "Nisi u nevolji."

Ova fraza odmah umiruje strah ili tjeskobu djece vezanu uz kaznu. "Kada su djeca preplavljena emocijama, često brinu o posljedicama svog ponašanja. Pojašnjavajući im da nisu u nevolji, smanjujete njihov strah i pomažete im da se fokusiraju na svoje emocije, umjesto da se brane", pojasnila je psihologinja.

2. "Znam da ovo nije kako si planirao/la da naš razgovor ide. Hajdemo početi ponovo."

"Priznavanjem da stvari nisu išle po planu, pokazujete empatiju i potvrđujete osjećaje djece. Također pružate priliku za novi početak razgovora u pozitivnijem smjeru, što pomaže smanjenju frustracije i omogućuje djeci da se smire i konstruktivno ponovo uključe", objašnjava Bloch.

3. "Čak i kada imamo teške trenutke, i dalje te volim i tu sam da ti pomognem i podržim te."

Ova fraza nudi bezuvjetnu ljubav i podršku, jačajući osjećaj sigurnosti kod djece. "Znajući da ih i dalje volite unatoč teškim trenucima, djeca se osjećaju sigurno i shvaćeno. Također, uvjerava ih da nisu sama u svojoj borbi i da ste tu da im pomognete", ističe psihologinja.

4. "Na istoj smo strani. Nisi sam/a. Vidim da ti je ovo teško. Želim čuti tvoj prijedlog rješenja."

Bloch navodi: "Izražavanje da ste na istoj strani i priznavanje težine situacije pomaže u stvaranju suradničke atmosfere. To uvjerava djecu da imaju vašu podršku i potiče ih da aktivno sudjeluju u pronalaženju rješenja. Ovo osnažuje djecu i može preusmjeriti usredotočenost s izljeva bijesa na rješavanje problema."

5. "Dat ću ti prostora da se smiriš, ali ostat ću blizu i provjerit ću te za nekoliko minuta. Siguran/na si i nisi sam/a u ovom osjećaju."

Pružanje prostora dok ostajemo blizu daje ravnotežu između potrebe djece za smirenjem i osjećaja napuštenosti. To ih uvjerava da su sigurna i da ćemo se vratiti te provjeriti ih, smanjujući njihovu tjeskobu. Ovo im također pomaže da se osjećaju podržano tijekom cijelog procesa.

"Kada možemo vidjeti prave namjere i osjećaje naše djece, skrivene poruke ispod površine, možemo biti roditelji koji reagiraju i slušaju, a ne oni koji su reaktivni. Na taj način možemo pomoći djeci da nauče vještine reguliranja svojih emocija i pomoći im da prebrode velike emocije", zaključila je psihologinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.