Pisali smo o opasnoj zebri u Bistri, obećali su nam sigurnije rješenje. Sve je isto

Foto: Čitatelj

Uoči početka nove nastavne godine, u mjestima i gradovima diljem zemlje ponovno se iscrtavaju pješački prijelazi kako bi bili sigurniji za građane, prvenstveno školarce. Međutim roditelji iz Gornje Bistre ostali su nezadovoljni nakon što je jutros obojena zebra na Bistranskoj ulici o kojoj smo pisali prije šest i pol mjeseci.

Stanovnici su nam se tada požalili da je prijelaz opasan jer se nalazi na samom zavoju, zbog čega djeca na putu iz škole ne mogu vidjeti dolaze li automobili iz smjera Poljanice Bistranske. Predložili su da se pješački prijelaz premjesti par metara niže kako bi školarci bili vidljiviji vozačima koji nerijetko jure, ali i kako bi oni sami bolje mogli vidjeti dolazi li automobil te sigurnije prelaziti cestu.

Mi smo krajem siječnja sami obišli ovu lokaciju i uvjerili se da je iz perspektive djeteta u nižim razredima osnovne škole zaista nemoguće uočiti pristiže li automobil, osim ako se već ne zakorači na zebru. Tada smo poslali upit Županijskoj upravi za ceste Zagrebačke županije, iz koje su nam odgovorili: "Izvršili smo pregled pješačkog prijelaza u Bistranskoj 171 u Gornjoj Bistri i utvrdili da je vidljivost u najnepovoljnijoj točki veća od 50 metara, što je dovoljno da se uoči pješak i dijete na cesti."

Međutim u ovoj priči nije sporno može li vozač uočiti pješaka, odnosno dijete, već je problem u tome što dijete ne može sigurno ocijeniti može li krenuti prelaziti cestu.

Županijske ceste poručile su nam da će analizirati lokaciju pješačkog prijelaza ili eventualno poboljšati prometnu signalizaciju u svrhu poboljšanja uočljivosti pješačkog prijelaza. Isto su nam potvrdili i iz Općine Bistra, odnosno obećali da će "obići lokaciju te pronaći najbolje i najsigurnije rješenje". Prema svježe iscrtanoj zebri, jasno je kako se ništa nije promijenilo.

"Dokaz da je ovaj prijelaz nesiguran jest slučaj od prije par mjeseci kada je automobil dojurio iz smjera Poljanice Bistranske, probio ogradu i zabio se u kuću na zavoju u kojoj, srećom, nitko ne živi", kažu nam ogorčeni stanari.

"Ovdje prometuju kamioni i ZET-ovi autobusi, a vozači automobila i motora često jure. Najesen će u prvi razred krenuti dvadesetak prvašića, a ovaj prijelaz koriste i djeca koja pohađaju drugi, treći i četvrti razred. Nitko od njih ne vidi dolazi li vozilo, osim ako ne zakorače na zebru. Bilo je i takvih situacija i rijetko su vozači uspjeli stati na vrijeme", dodaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.