Psihijatar otkriva jednostavnu tajnu kako možete postati bolji roditelji

Foto: Pexels

Iako je odgoj prekrasno iskustvo, vrlo je zahtjevan i definitivno nije za svakoga. Potrebno je puno strpljenja, ljubavi i razumijevanja. Osim toga, psihijatar s Harvarda, dr. Frank Anderson, u nedavnoj epizodi podcasta Open Relationships: Transforming Together, podijelio je s voditeljicom Andreom Miller tajnu kako mame i tate mogu postati bolji roditelji.

Otkrio je da je i sam imao problema s tom temom. Kao psihijatar, školovan na Harvardu, smatrao je da nitko ne bi trebao bolje znati kako izbjeći ponavljanje grešaka svojih roditelja od njega.

"Glavni razlog zbog kojeg sam imao djecu bio je da im pružim drugačije iskustvo od onoga koje sam imao dok sam odrastao. To je bio cijeli smisao. No, pronašao sam se kako ponavljam istu stvar koju su meni učinili. Ponavljati svojoj djeci ono što je meni bilo učinjeno bilo je strašno. Prema mom iskustvu, svatko tko je bio traumatiziran nosi energiju žrtve, ali također upija i energiju počinitelja", rekao je psihijatar za YouTango.

Stoga, objašnjava Anderson, ako ne priznamo tu svoju "mračnu" stranu, ponavljat ćemo je. Jedini način da prekinemo beskonačan ciklus međugeneracijske traume jest priznati i prihvatiti tu istinu, tvrdi dr. Anderson.

Iako je stručnjak za traume, priznaje da mu je bilo teško nositi se s tim sam.

"Možda sam bio na Harvardu i stručnjak sam, no proživljavam svoju traumu baš kao i svi drugi. Dakle, ne možemo se izliječiti dok ne priznamo svoje obje strane. Za mene uvijek se sve vraća na pitanje: 'Kako mogu preuzeti odgovornost?' Nakon toga, vrijeme je da pronađete isti taj oprost i suosjećanje za sebe, koje imate za svoje roditelje", zaključio je psihijatar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.