Psiholog: Ako želite izgraditi dugotrajnu vezu, trudite se ispuniti tri kriterija

Foto: Pexels

U dugotrajnim vezama, prava ljubav zahtijeva više od početne iskre uzbuđenja i privlačnosti. Otporna ljubav nije izgrađena samo na strasti, već na dosljednom trudu. Kada početno uzbuđenje nestane s usponima i padovima veze, usred svakodnevnog kaosa i stresa, predanost i međusobno poštovanje održavaju parove, vodeći ih kroz životne oluje s nepokolebljivom predanošću. No, postoje i drugi faktori koji su važni za sretnu vezu.

Psiholog Mark Travers izdvojio je tri ključna faktora zdrave veze koji doprinose njezinoj stabilnosti, zadovoljstvu i dugovječnosti.

1. Jednakost partnera

U dugotrajnoj vezi jednakost ne znači uvijek da su partneri u istoj poziciji, već da održavaju dinamičnu ravnotežu, tvrdi psiholog.

"Kada jedan partner naiđe na poteškoće, drugi pruža podršku. Kompromis i obostrano razumijevanje ključni su za otpornost veze. To znači da oba partnera aktivno doprinose i pružaju podršku, a ne da jedan uvijek daje, a drugi samo prima. Ako jedan partner stalno samo daje, a ne prima, može se osjećati iscrpljeno i ogorčeno, što može ugroziti vezu", pojasnio je.

2. Obostrano povjerenje

Obostrano povjerenje ključno je za zdravu vezu. Osjećaj sigurnosti da možemo podijeliti bilo što s partnerom potiče otvorenost i intimnost.

"To sprječava skrivanje važnih problema, čime se jača povjerenje i održava iskrenost. Povjerenje i iskrena komunikacija smanjuju tjeskobu i izbjegavanje u vezi. Na primjer, ako jedan partner pravi ustupke zbog potrebe drugog partnera, poput preseljenja zbog karijere, važno je biti iskren o vlastitim potrebama i pronaći načine za kompromis. Prihvatite da želje mogu biti različite, ali izražavajte svoje potrebe s poštovanjem i otvorenim umom", savjetuje Travers.

3. Prihvaćanje individualnih identiteta

Prihvaćanje individualnih identiteta ključno je za dugotrajne veze. Umjesto da se vjeruje kako partneri upotpunjuju jedno drugo, dugotrajne veze uspijevaju kada se oba partnera prihvaćaju kao potpuni, neovisni pojedinci. Nisu zajedno zbog očaja ili straha od usamljenosti, već zato što istinski žele biti zajedno.

"Važno je zadovoljiti svoje vlastite potrebe i ostati vjeran sebi prije nego što stavite partnera na prvo mjesto, jer se iz prazne čaše ne može sipati. Održavanje vlastitih interesa i strasti omogućava stvaranje obogaćujuće veze. Prihvaćanje rastućeg načina razmišljanja pomaže parovima da napreduju kao pojedinci i zajedno rastu, što jača temelje veze", zaključio je psiholog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.