Psihologinja s Harvarda: Prije braka si postavite četiri pitanja

Foto: Shutterstock

Odabir braka s nekim jedna je od najvažnijih odluka koje donosimo i općenito je namijenjena da traje cijeli život. Prije nego što se zavjetujemo da ćemo provesti svoj život s jednom određenom osobom, može biti korisno imati izazovne, duboke razgovore sa svojim partnerom, tvrdi psihologinja s Harvarda, dr. Cortney Warren.

"Uz zabavne razgovore o planiranju vjenčanja i laganije razgovore, postavljanje nekonvencionalnih, potencijalno kontroverznih pitanja vašem partneru može pomoći da budete sigurni da ste odabrali osobu koja vam dugoročno odgovara. Iako ova pitanja mogu biti teška, biti ranjiv ključno je za intimnost i zbližavanje", rekla je za YourTango. Stoga je izdvojila četiri pitanja koja si parovi trebaju postaviti prije braka.

1. Što mislite o predbračnom ugovoru?

"Iako ova tema može dovesti do žestokih rasprava, pa čak i prekida jer prisiljava parove da razgovaraju o tome što žele u slučaju raspada braka, ovo pitanje ima mnoge važne funkcije. Na primjer, omogućuje vam da razgovarate o raspodjeli novca u vašem odnosu sada i u budućnosti. Pomaže u formuliranju planova za rješavanje zajedničkih financija dok ste u braku i ako se kasnije razvedete. Prisiljava vas da istražite želite li isti životni stil - što se događa ako imate djecu, kućne ljubimce, zajedničku imovinu i domove", ističe psihologinja.

2. Što je za vas nevjera?

Očekivanja oko granica u romantičnim vezama značajno se mijenjaju, posebno s dostupnošću partnera za upoznavanje putem interneta. Definicija monogamije uvelike se razlikuje među ljudima, ali može imati velike negativne posljedice za brakove, napominje dr. Warren.

"Na primjer, neki ljudi koji žele monogamne veze smatraju gledanje sadržaja za odrasle na internetu, intimne razgovore online ili romantične veze izvan braka nevjerom, dok drugi ne smatraju. Potpuno razumijevanje granica koje svaka osoba želi za svoje interakcije s drugim potencijalnim romantičnim interesima ključno je za izbjegavanje problema s nevjerom u budućnosti. Također omogućuje svakom partneru da postavi granice u svojoj vezi", pojasnila je.

3. Što možete iskreno reći u svojim zavjetima?

"Tradicionalni zavjeti često traže od svakog člana para da izjavi kako će biti zajedno 'sve dok ih smrt ne rastavi', a sadrže mnogo aspirativnih riječi koje često na kraju budu neistinite i nerealne. Stoga, razgovarajte sa svojim partnerom o tome što možete jedno drugome iskreno obećati. Na primjer, umjesto tradicionalnih zavjeta koji se često izgovaraju, razmislite o vlastitim riječima, npr.: 'Jako sam zaljubljen u tebe i tako sam zahvalan što mogu graditi život s tobom. Ne postoji nitko koga bih radije imao za partnera u životu'", savjetuje psihologinja.

4. Ima li nešto što ne znate jedno o drugom, a da se bojite reći?

Komunikacija je ključ svake veze. Tajne koje postoje zbog srama ili straha od odbijanja mogu narušiti vezu prije nego što je uopće započela.

"Ako netko ima veliku tajnu koju pokušava sakriti zbog straha od odbijanja, sramote, ismijavanja ili slično, korisno je podijeliti je s partnerom prije nego što se vjenčate", zaključila je dr. Warren.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.