Psihologinja: Želite bolju povezanost u vezi ili braku? Prakticirajte dvije navike

Foto: Pexels

Intimnost nije ograničena na fizički kontakt; to uključuje i psihičko povezivanje.

"Kemija spaja dvoje ljudi, ali ih emocionalna intimnost drži zajedno", istaknula je psihologinja i terapeutkinja dr. Carmen Harra za YourTango.

Objašnjava da je emocionalna intimnost puno dublja od fizičke jer zadire u strahove i nade naše voljene osobe. To je znati što naš partner treba prije nego što to uopće zatraži - dakle, osjećanje njihovih emocija, potreba i želja kao da su naše.

Srećom, postoje prakse koje mogu doprinijeti razvoju te emocionalne intimnosti kod parova, tvrdi dr. Harra. Izdvojila je dvije navike bliskih parova koje doprinose zbližavanju i razvoju intimnosti.

1. Upustite se u kvalitetan razgovor

"Svatko može komunicirati, ali ne može svatko učinkovito komunicirati. Vodite pažljiv dijalog sa svojim partnerom. Manje se žalite, a više pitajte. Postavljajte pitanja koja su važna vašem partneru kako biste mu pomogli da se otvori, ali nemojte učiniti da razgovor izgleda kao intervju", savjetuje psihologinja.

Predlaže da postavimo jedno važno pitanje te zatim pustimo partnere da pričaju onoliko koliko žele.

"Možda vam pokušavaju reći kako se zbog nečega osjećaju, ali mogu imati problema s prenošenjem toga. Osluškujte njihov izbor riječi i oklijevanje u određenim trenucima. Takvi postupci otkrivaju njihovo podsvjesno stanje uma, što je potvrdilo istraživanje Sveučilišta Bielefeld iz 2023. godine. Također, razmotrite kvalitetu svojih razgovora: govorite li dovoljno, na čemu temeljite svoje razgovore? Dolazite li zajedno do korisnih zaključaka ili do štetnih zaključaka jedni protiv drugih", dodala je.

Prava vrsta govora nudi novu perspektivu i približava nas rješenju. Kada sve drugo zakaže, jednostavno možemo upitati: "Kako se osjećaš danas?" ili "Što misliš o (temi)?".

2. Održavajte ljubav živom

"Lako je postati emocionalno imun na našeg partnera kada nastupi monotonija i dosada. Znanstveno govoreći, razine dopamina u mozgu padaju kako se navikavamo na osobu, što je pokazalo istraživanje iz 2006. godine. Većina parova jednostavno stoji po strani i dopušta da se iskra njihove veze ugasi ili je traže negdje drugdje, dijelom zato što vjeruju da ne mogu ništa učiniti", ističe dr. Harra. Međutim, uz ispravne radnje, oba partnera mogu ponovno osjetiti onu iskru kao na početku.

"Osjećaj ushićenja može se ponovno potaknuti kroz nove i stare aktivnosti. Izbacite partnera i sebe iz svojih zona udobnosti. Za početak, radite nešto što ste voljeli raditi u prvih nekoliko mjeseci vaše veze. Ostavite mobitele kod kuće i komunicirajte tijekom cijele aktivnosti", savjetuje psihologinja.

Zatim možemo isprobati nešto sasvim novo, nešto što smo možda oduvijek željeli isprobati, ali nismo imali vremena.

"Nema isprika da ne učinite sve što je potrebno da biste održali ljubav na životu. Daleko nadmašujući fizičku intimnost, emocionalna intimnost potiče trajnost, sklad i stabilnost između partnera. Iskoristite ove tajne kako biste uspostavili temelje za snažan i blizak odnos", zaključila je dr. Harra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.