Šest najgorih namirnica koje djeca mogu jesti, a često su na meniju

Foto: Shutterstock

MNOGOJ hrani koju djeca konzumiraju na svakodnevnoj bazi nedostaje hranjivih tvari, puna je šećera i visoko je prerađena. To je osobito zabrinjavajuće danas, kada trećina osnovnoškolaca u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu i pretila je. Djeca propuštaju osnovne hranjive tvari potrebne za pravilan rast i funkcioniranje redovitom konzumacijom hrane koju navodimo u nastavku.

Pahuljice za doručak

Neke pahuljice za doručak, koje konzumiraju djeca, imaju šećera koliko i kolači. Čak i pahuljice s oznakom "od cjelovitog zrna" mogu biti pune šećera i praznih kalorija, uz samo malu količinu dodanih vlakana.

Provjerite etiketu s popisom sastojaka i uvjerite se da šećer ili bilo koji drugi naziv za šećer, kao što je kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze, nije među prva tri sastojka. Umjesto toga, birajte žitarice s tri ili više grama proteina i vlakana po porciji.

Hrenovke

Visoko prerađeno meso, poput hrenovki, sadrži nitrite koji su povezani s povećanim rizikom od raka. Povećana konzumacija crvenog i prerađenog mesa također je povezana s povećanim rizikom od koronarne bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa. Također, takva hrana ima visok udio natrija i zasićenih masti te se često poslužuje s dodatnim začinima s visokim udjelom natrija i bijelim pecivima od obogaćenog brašna, kojem nedostaju vlakna i hranjive tvari.

Pileći medaljoni

Pileći su medaljoni uobičajeni za djecu i dostupni na dječjim jelovnicima većine restorana. Međutim, prže se u ulju. Zdravije verzije pilećih medaljona možete napraviti kod kuće tako da pileća prsa premažete jajetom i krušnim mrvicama od cjelovitog zrna ili drobljenim žitaricama te ih pečete u pećnici dok ne postanu hrskavi.

Sokovi

Jedna od najgorih stvari za djecu zapravo nije hrana, nego piće. Sokovi i sportski napici također sadrže velike količine šećera i praznih kalorija. Neki sokovi voćnog okusa sadrže čak i više šećera od gaziranih pića. Za djecu stariju od dvije godine, odlučite se za nemasno mlijeko ili običnu vodu, a tek povremeno ponudite sok od 100% voća.

Tvrdi bomboni i lizalice

Tvrdi bomboni i lizalice zapravo su samo šećer, umjetna bojila i arome. Štetni su za zube jer ostaju u ustima dulje vrijeme i mogu uzrokovati karijes. Posebno su loši za djecu s aparatićem.

Kruh i peciva

Hrvati jedu najviše kruha i ostalih pekarskih proizvoda u Europskoj uniji, čak 62 kilograma po osobi godišnje. Jednostavni ugljikohidrati uzrokuju nagli skok šećera u krvi, a onda ga jednako brzo snižavaju. Zbog tih fluktuacija, osoba osjeća gubitak snage, a ubrzo se ponovo javlja glad. To nije najbolja opcija ni za odrasle, a kamoli za djecu. Brza i zdrava alternativa je tost od cjelovitih žitarica s voćnim namazom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.