Svaki drugi tinejdžer je zbog pametnih telefona izložen riziku od depresije

Foto: Unsplash

Tinejdžeri su prikovani za mobitele, a to šteti njihovom zdravlju, upozorava nova britanska studija. Stručnjaci s Instituta za psihijatriju, psihologiju i neuroznanost na King's Collegeu u Londonu otkrili su da tinejdžeri koji previše vremena provode na pametnim telefonima imaju veću vjerojatnost da će biti anksiozni, depresivni ili patiti od nesanice.

Gotovo polovica tinejdžera, njih 657, koji su izjavili da su nezdravo zaokupljeni svojim pametnim telefonima, također je izjavila da imaju simptome tjeskobe (43%), dok se dio njih požalio na simptome depresije (56%). Tinejdžeri koji previše koriste mobitele, također uočavaju da loše spavaju. Njih čak 64% prijavilo je simptome nesanice.

Autori studije otkrili su da su najpopularnije strategije među mladima za obuzdavanje upotrebe pametnih telefona uključivale stavljanje telefona na tihi način rada, isključivanje obavijesti, korištenje zrakoplovnog načina rada i ostavljanje telefona u drugoj sobi tijekom spavanja.

"Utvrđeno je da velik broj tinejdžera pretjeruje s korištenjem pametnih telefona. Dobro je što su toga svjesni, no problem je što se teško mogu riješiti te navike, zbog čega su izloženi razvoju simptoma tjeskobe i depresije", komentirao je profesor Ben Carter.

Pametni telefoni su zabavni i korisni, ali mogu izazvati ovisnost. Važno je djeci dati primjer i razviti kulturu ograničenja u korištenju pametnih telefona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.