Umjesto svađanja, evo što bi roditelji trebali reći djeci kada ih ulove u laži

NEMA djeteta koje barem jednom u životu nije nešto lagalo roditeljima. Bilo da je riječ o velikoj ili maloj laži, one mogu utjecati na povjerenje i odnos između roditelja i djeteta. Neka djeca se zbog straha od burne reakcije roditelja ponekad ni ne usuđuju reći istinu.

Kako do toga ne bi došlo i kako bi odnos između roditelja i djece bio iskren, roditelji bi, umjesto vikanja i svađanja s djecom, trebali postupiti na neki od ovih načina kada ih ulove u laži.

"Želim da vjerujemo jedno drugom"

Kada roditelji ulove dijete u laži, odmah na početku trebali bi istaknuti važnost povjerenja u njihovom odnosu. Fraza "Želim da vjerujemo jedno drugome" naglašava važnost tog povjerenja bez osuđivanja, prenosi The Times of India. 

Povjerenje je temelj svakog odnosa, a posebice onog između roditelja i djece. Zato je važno da djeca znaju da čak i u situacijama kad lažu, imaju nekoga kome se mogu povjeriti i otkriti istinu bez straha od osude, jake kazne ili sličnog.

"Hrabro je reći istinu"

Potaknite hrabrost naglašavajući da govorenje istine zahtijeva hrabrost. Ovim pristupom usredotočuje se na pozitivno potkrepljenje, hvaleći iskrenost kao dobru i hvale vrijednu kvalitetu svakog pojedinca. Djeca često lažu iz straha, stoga je važno potaknuti ih da govore istinu kako bi uspjeli prevladati taj strah. 

"U redu je činiti greške, a preuzimanje odgovornosti je pokazatelj hrabrosti"

Kako prenosi The Times of India, roditelji bi trebali uvjeriti dijete da su pogreške normalan dio života. Trebaju naglasiti da je u redu činiti pogreške, dok god smo spremni priznati da smo pogriješili. Time se djecu uči važnost preuzimanja odgovornosti za vlastite postupke. Također, im se pomaže razumjeti da je iskrenost važan dio osobnog razvoja i učenja. 

"Što te je toliko zabrinulo da si odlučio lagati?"

Umjesto optužbi, roditelji trebaju pokazati suosjećanje i razumijevanje te pokušati otkriti zašto su njihova djeca imala potrebu lagati. Pitanje poput: "Što te je toliko zabrinulo da si odlučio lagati?" pokazuje zainteresiranost za razumijevanje njihove perspektive, a ne isključivo za kažnjavanje zbog laganja.

Ovaj empatični pristup može pomoći djeci da se osjećaju sigurnima kada govore istinu i otvoreno razgovaraju o svojim brigama, posebno sa svojim roditeljima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.