Uobičajeni načini na koje narcisi uništavaju svoje veze, prema psihologinji

Foto: Shutterstock

Narcisi su emocionalno nedostupni, imaju ograničenu empatiju i osjećaj grandioznosti. Oni koji su imali iskustva s narcisom, vjerojatno prepoznaju ove znakove, iako često tek nakon emocionalne traume, tvrdi psihologinja i terapeutkinja Annie Tanasugarn.

Nedostatak razumijevanja i suosjećanja narcisa može uništiti svaku vezu, bilo da se radi o romantičnoj, obiteljskoj ili čak poslovnoj. No, narcisi mogu uništiti vezu i drugim ponašanjima. Tanasugarn je otkrila na koja tri načina narcisi mogu sabotirati svoje odnose.

1. Prekidanje odnosa u teškim trenucima

"Unatoč vanjskoj samouvjerenosti, većina narcisa ima krhki ego. Hipersenzitivni su na odbijanje i zapravo vrlo nesigurni. Često su ljubomorni i natječu se s drugima, što može pridonijeti štetnom ponašanju u odnosima. Narcisi često 'nestaju' ili prekidaju veze u najgorim trenucima, kao kad je njihov partner bolestan ili prijatelj prolazi kroz težak period. Također napuštaju veze kad osoba više ne služi njihovoj svrsi", pojasnila je za Psychology Today.

Mnogi narcisi ne uviđaju svoje ponašanje. Njihove nesigurnosti i strahovi preuzimaju kontrolu tijekom stresa, potičući sebično ponašanje. "Kada drugi trebaju podršku, to skreće pažnju s njih i izaziva njihove nesigurnosti, povećavajući rizik od prekida odnosa", dodala je psihologinja.

2. Emocionalno zlostavljanje

Tanasugarn objašnjava: "Narcističko emocionalno zlostavljanje često uključuje klevetanje, manipulaciju, ignoriranje i projekciju - prebacivanje vlastitih osjećaja ili ponašanja na drugu osobu. Na primjer, narcis može klevetati nekoga izmišljajući laži kako bi ga prikazao 'ludim'. Oni koji su naivni najlakše padaju na narcističke manipulacije." Dodaje da ostali oblici emocionalnog zlostavljanja uključuju manipulaciju i ignoriranje, koji se pojačavaju kako se odnos pogoršava.

"Emocionalno zlostavljanje također može uključivati crno-bijelo razmišljanje, gdje narcis odnose vidi ili idealizirano ili obezvrijeđeno. Na primjer, član obitelji može prvo biti uzor i podrška, a zatim, ako postane manje dostupan, može biti obezvrijeđen i omalovažavan pred drugima", istaknula je psihologinja.

3. Stalna potreba za potvrdom i pažnjom

Većina ljudi cijeni vrijeme za sebe radi samosvijesti i emocionalnog rasta, ali ne i narcisi.

"Narcisi mogu inzistirati na stalnoj prisutnosti partnera ili prekršiti njihovu potrebu za prostorom. Također, mogu izbjeći samoću trošenjem slobodnog vremena u teretani, igranjem videoigara ili pridruživanjem brojnim društvenim grupama, često na štetu kvalitete veze s partnerom. To ponašanje proizlazi iz stalne potrebe za vanjskom potvrdom. Narcisi imaju krhki osjećaj sebe i svoju osobnost definiraju kroz druge, bojeći se odbijanja i napuštanja", navodi Tanasugarn.

Oporavak od veze s narcisom može biti izazovan, međutim, postoji pomoć.

"Prvo, važno je pronaći psihologa koji je specijaliziran za liječenje trauma i koji vam može pomoći u procesu oporavka. To može biti dug put, stoga se ne preporučuje da ga prolazite sami. Također je važno uspostaviti i održavati osobne granice koje se fokusiraju na vaše potrebe, uključujući ono što nećete tolerirati u svom životu. Preporučuje se, ako je moguće, prekinuti sve kontakte s njima i s bilo kim tko je s njima povezan. To pomaže u zaštiti vašeg emocionalnog zdravlja", zaključila je Tanasugarn.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.