"Dosta mi je toga da trošim novac koji nemam": Glasno budžetiranje sve je raširenije

Screenshot: TikTok

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PROŠLE se godine puno pričalo o tihom luksuzu, a ove godine započeo je trend koji bi ga mogao zamijeniti. U pitanju je loud budgeting, odnosno glasno budžetiranje. Pristaše ovog trenda glasno i jasno govore da si neke luksuze ne žele priuštiti. Primjerice, iako imate dovoljno novca da kupite piće u kinu, odbijate dati toliki iznos novca i radije donesete svoje.

Kad možete, ali ne želite trošiti

"Ako znate ikoga bogatog, znate da mrze trošiti novac", pojasnio je ovaj trend tiktoker Lukas Battle. "Osjećate se kao da ste se izvukli, osjećate se kao da ste na pustolovini ili kao da ste pobjednik u nekoj situaciji. Ne znači da nemate dovoljno nego znači da ne želite trošiti."

@lukasbattle Replying to @operelly ♬ original sound - Lukas Battle

"Glasno budžetiranje je kupovanje putnog pakiranja regeneratora", "Počela sam kupovati rabljeno, a glasno budžetiranje dobro objašnjava kako se osjećam kad se hvalim ulovima", "Radim to već tri godine, ali nisam imala ime za to", "Drago mi je da dolazi glasno budžetiranje jer sam siromašna", neki su od komentara ispod videa koji je pogledalo preko 1.3 milijuna ljudi.

"Ne želim da me itko traži napojnicu"

Drugi su tiktokeri rado prigrlili ovaj trend, a jedna od njih je podijelila i svoje iskustvo s glasnim budžetiranjem u pizzeriji. Naime, sama je pokupila pizzu za sebe i supruga kako ne bi morala plaćati dostavu te je kritizirala i nametanje davanja napojnica u SAD-u.

"Ove godine ne želim trošiti više nego što moram, koristit ću svaki kupon koji mogu", rekla je. "Kad mi je žao radnika, ostavljam visoke napojnice. Neću to više raditi u 2024. Dosta mi je toga da trošim novac koji nemam. Nemam ga i otvoreno to govorim. Što ćeš? Nazvati me siromašnom? U redu."

@newlynorton

Loud budgeting, is my entire personality for the rest of the year

♬ original sound - FineFitFitness

Mnogi su se u komentarima složili s njom te otkrili kako često ostavljaju napojnice zato što im je neugodno odbiti ih, čak i ako su sve sami napravili: "Ne želim da me itko traži napojnicu telefonski ili uživo", "Ako sam sama došla po nešto, napojnica je moja, žao mi je."

Novi pokret ili samo trend?

Glasno budžetiranje je zapravo pohvala štedljivosti. U doba poskupljenja, sve je razumnije i poželjnije štedjeti novac kad ga zaista nema potrebe trošiti, a poželjno je i otvoreno govoriti o tome kako si nešto možda i ne možete priuštiti. Trošiti novac više nije pohvalno. Uštedjeti je pohvalno.

Za razliku od tihog luksuza kojim su mnogi nastojali imitirati slavne osobe, glasnim budžetiranjem se nastoji prigrliti status "obične" osobe koja nema neograničeni priljev novca. No istovremeno, Battle kaže kako je budžetiranje "više šik" i "veći flex" od tihog luksuza jer ljudi s puno novca štede više nego što mislimo. Primjerice, Warren Buffett je poznat po svojoj štedljivosti.

Ta je štedljivost za većinu danas odraz ekonomske situacije, odnosno metoda preživljavanja. Posebno je važna za one koji žive od plaće do plaće i kojima bi trošenje na nepotrebne stvari moglo dugoročno naštetiti.

Također, manjim trošenjem na nepotrebne stvari nastavljaju se trendovi minimalizma, kupovanja rabljenih stvari, modnih kapsula i tihog luksuza. Ulaganjem u bezvremenske i funkcionalne predmete postavila se odlična baza za novu eru štedljivog načinja života čiji sudionici ne nalaze zadovoljstvo u kiču.

Samo će vrijeme pokazati hoće li glasno budžetiranje izrasti u pravi pokret ili će ostati na još jednom zaboravljivom trendu koji će kroz nekoliko mjeseci zamijeniti neki drugi.