Je li bolje letjeti easyJetom ili Ryanairom? Evo što kažu putnici

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

POTROŠAČKA organizacija Which? provela je anketu među tisuću britanskih putnika kako bi utvrdila koja niskobudžetna aviokompanija pruža bolju uslugu, easyJet ili Ryanair.

Analiza je uključivala sve aspekte letenja, uključujući podatke Uprave civilnog zrakoplovstva (CAA) o točnosti dolazaka i broju otkazivanja letova. Također, ispitan je trošak unosa prtljage u kabinu i količina prostora za noge dostupna u standardnim sjedalima.

Koja aviokompanija češće otkazuje letove u zadnji čas - easyJet ili Ryanair?

Prema podacima CAA za razdoblje od rujna 2022. do rujna 2023., easyJet je otkazao dvostruko više letova unutar 24 sata prije planiranog polaska u usporedbi s Ryanairom.

Ryanair je otkazao 0.80% svojih letova, što je u skladu s prosjekom koji je zabilježila organizacija Which? prilikom analize drugih avioprijevoznika. S druge strane, easyJet je otkazao 2% svojih letova u istom periodu. Važno je istaknuti da su mnogi letovi otkazivani nekoliko dana ili čak tjedana unaprijed.

Odgovor: Ryanair je bolji.

Koja aviokompanija je točnija - easyJet ili Ryanair?

Prema podacima CAA u istom razdoblju, 62% letova Ryanaira stiglo je na vrijeme, što znači unutar 15 minuta od predviđenog vremena dolaska. S druge strane, kod easyJeta 60% letova stiglo je na vrijeme. Približno 1% letova obiju aviokompanija kasnilo je više od tri sata.

Odgovor: Ryanair je točniji, iako razlika nije velika.

Koja aviokompanija nudi povoljnije uvjete za unošenje prtljage - easyJet ili Ryanair?

Prema izvještaju organizacije Which?, easyJet je usvojio Ryanairovu politiku naplate za ručnu prtljagu koja se ne može smjestiti ispod sjedala. EasyJet naplaćuje 7 eura po letu za smještaj kovčega u pretinac iznad glave, dok Ryanairova naplata varira od 7 do 43 eura, ovisno o letu.

Za prijavljenu prtljagu, Ryanair nudi opciju plaćanja za kovčege težine do 10 kg ili 20 kg. S druge strane, EasyJet ima različite cijene za prtljagu težine 15 kg, 23 kg ili 32 kg, ovisno o ruti. Prema analizi organizacije Which? na tri rute, EasyJet je za ručnu prtljagu bio skuplji, s cijenom od oko 60 eura za povratni let, dok je Ryanair imao prosječnu cijenu od oko 48 eura.

Što se tiče dimenzija dopuštenog kovčega za pretinac iznad glave, easyJet dozvoljava kovčege veličine 56 x 45 x 25 cm, uključujući ručke i kotače, dok su dimenzije kod Ryanaira 55 x 40 x 20 cm.

Odgovor: Oboje su loši - vjerojatno ćete platiti više s easyJetom, ali ćete dobiti nešto više prostora za svoje stvari.

Koja aviokompanija ima udobnija sjedala - easyJet ili Ryanair?

Ryanair ima nešto veći razmak između sjedala u usporedbi s easyJetom - udaljenost između sjedala kod Ryanaira iznosi 76 centimetara, dok je kod easyJeta 73 centimetra. Međutim, prema anketi koju je proveo Which?, easyJet je dobio dvije zvjezdice za udobnost sjedala, dok je Ryanair dobio samo jednu zvjezdicu.

Odgovor: EasyJet - ali samo malo.

Tko ima bolju hranu i piće - easyJet ili Ryanair?

U Ryanairu obrok sa sendvičem ili sličnim, paketić čipsa ili neki drugi snack te bezalkoholno piće košta 13 eura. Topli obroci poput lazanja koštaju 8 eura, a cappuccino oko 4 eura. Čaša vina košta 8 eura, a limenka piva poput Heinekena 7.5 eura.

U easyJetu obrok sa sendvičem, wrapom ili sličnim, snackom i bezalkoholnim pićem je jeftiniji i košta oko 10 eura. Topli obroci poput tjestenine s umakom od rajčice koštaju 8 eura, a cappuccino je također oko 4 eura. Čaša vina košta 7.5 eura, a Heineken ili slično oko 6 eura.

U anketi koju je proveo Which? putnici nisu bili impresionirani ponudom Ryanaira - niti cijenom. Ryanair je dobio samo jednu zvjezdicu za hranu i piće, dok je easyJet bio malo bolji s dvije zvjezdice.

Odgovor: EasyJet je bolji od Ryanaira, ali putnici nisu bili impresionirani nijednom aviokompanijom.

Tko ima bolju korisničku službu - easyJet ili Ryanair?

Jedan od glavnih razloga zašto ljudi izbjegavaju letjeti s Ryanairom ili se žale na njihove usluge je korisnička služba. Prema anketi koju je proveo Which?, Ryanair je dobio samo jednu zvjezdicu za korisničku službu, dok je easyJet dobio tri zvjezdice.

"Mnoge aviokompanije imaju reputaciju da iznevjere putnike kada nešto krene po zlu, ali Ryanair je posebno loš. Tijekom kašnjenja, manje je vjerojatno da će imati dostupno osoblje, a osoblje je bilo manje korisno nego kod drugih aviokompanija u našoj anketi", navodi Which?.

Odgovor: EasyJet.

Tko ima čišće avione - easyJet ili Ryanair?

Čak i kod navodno premium prijevoznika, čistači imaju na raspolaganju samo osam minuta za čišćenje aviona. Niskobudžetni prijevoznici imaju još manje vremena između letova, što otežava temeljito čišćenje aviona do kraja dana.

Ryanair je izjavio za Which? da čisti avione između svakog leta, ali putnici nisu bili impresionirani. U anketi, Ryanair je dobio samo dvije zvjezdice za čistoću. S druge strane, easyJet je izjavio da čisti avione na kraju svakog dana, ali je također dobio samo dvije zvjezdice.

Odgovor: Jednako su loši.

Za koga je vjerojatnije da će besplatno smjestiti grupe zajedno - easyJet ili Ryanair?

Prema anketi koju je proveo Which?, 89% putnika easyJeta koji nisu platili za odabir sjedala sjedili su sa svojim suputnicima. Kod Ryanaira, taj broj iznosi samo 62%.

Ryanair zahtijeva da barem jedan odrasli putnik koji putuje s djecom mora platiti za odabir sjedala. Plaćanje za odabir sjedala kako bi dvoje odraslih sjedilo zajedno može povećati trošak karte kod Ryanaira za oko 50 eura.

Odgovor: EasyJet.

Zaključak - tko je bolji sveukupno?

EasyJet je imao užasnu 2023. godinu s tisućama otkazivanja, ali je ipak bolje prošao od Ryanaira u anketi koju je proveo Which?, s ocjenom ukupnog zadovoljstva putnika od 59% u usporedbi s 47% Ryanaira. Ove ocjene odražavaju ukupno iskustvo putnika, uključujući kvalitetu usluge, točnost letova, upravljanje kašnjenjima i otkazivanjima te opću vrijednost za novac​.

Tko je bolji sveukupno? EasyJet, ali samo malo.


Which? je neovisna potrošačka organizacija u Ujedinjenom Kraljevstvu. Osnovana 1957. godine, bavi se istraživanjem, testiranjem i procjenom proizvoda i usluga kako bi pomogla potrošačima donositi informirane odluke. Objavljuje rezultate svojih istraživanja kroz časopis Which?, web-stranicu i druge publikacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.