Kupila dupliće popularnih proizvoda s Temua i uštedjela 1100 eura, evo što kaže

Foto: dyson.com/temu.com/apple.com/Promo

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NOVINARKA CNET-a kupila je na Temuu dupliće popularnih tech proizvoda i recenzirala ih.

"Kupovina po povoljnim cijenama velik je biznis, a online trgovine s popustima, poput Temua i konkurenata Sheina, Wisha i AliExpressa, nude značajno jeftinije alternative za tisuće proizvoda, od odjeće do kućanskih aparata i tehnoloških proizvoda", piše Jessica Fierro za CNET.

Kupila je slušalice nalik Appleovim AirPodsima Pro 2 za 11 dolara (oko 10 eura), usisavač za 75 dolara (oko 68 eura) koji nalikuje Dysonovom V11 te uređaj za stiliziranje kose za 75 dolara (oko 68 eura) koji podsjeća na Dysonov Airwrap.

"Sveukupno originalni proizvodi koštaju 1420 dolara (oko 1300 eura), dok su kopije koštale 160 dolara (oko 147 eura). To je razlika od 1260 dolara (oko 1157 eura) plus porez i nevjerojatna ušteda", piše Jessica Fierro.

Prije recenzije istaknula je da treba razjasniti razliku između duplića i krivotvorina. "Krivotvoreni proizvod je zamišljen tako da vas prevari i navede da mislite da kupujete pravu stvar: izgleda slično, ima naziv brenda i logo, ali je zapravo lažan", navodi Jessica i ističe da su krivotvorine ilegalne u većini zemalja.

Za dupliće se ne tvrdi da su proizvodi koje oponašaju: "Oni su klonovi, pristupačnija alternativa pravoj stvari. Također, nemaju na sebi naziv brenda koji oponašaju ili logo, pa mogu biti legalni."

Jose Mendoza, profesor marketinga na NYU, istaknuo je da postoji tanka granica između duplića i krivotvorina te da proizvodi koji su duplići mogu kršiti neke zaštitne znakove, patente ili intelektualno vlasništvo.

Temu kaže da oglase na njegovoj stranici kreiraju i njima upravljaju pojedinačni prodavači, koji su obavezni priložiti dokumentaciju i potpisati ugovore da će se pridržavati zakonskih standarda i poštovati prava intelektualnog vlasništva.

Temu je također uveo "pojačani centar za zaštitu brenda" i proširio svoj tim za zaštitu intelektualnog vlasništva. "Sada rješavamo više od 99% zahtjeva za uklanjanje unutar dva radna dana, što je puno brže od prosjeka industrije", rekao je glasnogovornik Temua CNET-u.

U konačnici ostaje samo jedno pitanje - valjaju li ovi duplići i kako se razlikuju od originala?

Jeftine slušalice vs. Apple AirPods

Što se tiče slušalica, Jessica ističe da je prvo bila impresionirana njima. "Izgledaju gotovo identično kao original", napomenula je. No ova jeftinija alternativa nije ju oduševila u radu.

Uočila je neke fizičke razlike od Appleovih slušalica, poput toga da se kućište duplića puni pomoću Lightning kabela, dok se originalno Appleovo kućište puni pomoću USB-C-a. Nadalje, Appleovo kućište ima dodatak za remen, zvučnike na dnu i informacije o proizvodu na stražnjoj strani, dok povoljni duplić nema ništa od toga.

Duplić nema oznake za lijevu i desnu slušalicu. Jeftine slušalice također ponekad svijetle crveno, a novinarka CNET-a nije uspjela shvatiti zašto. Kao i AirPodsi, ove slušalice trebale bi se kontrolirati pritiskom, no tijekom njezinog testiranja to nije radilo kako treba.

Također kaže da je baterija jeftinog duplića loša. Nakon punjenja trajala je oko dva sata i deset minuta. Za AirPods ističe da mogu trajati do šest sati jednim punjenjem. Ni mikrofon na slušalicama nije ju oduševio, kao ni to što nemaju opciju poništavanja buke.

U svakom slučaju, Jessica ne preporučuje ovu jeftinu alternativu AirPodsima. "Apsolutno ne preporučujem ove jeftine slušalice s Temua. Ne samo da su loše već su i očito loša kopija, što se čini kao neetična kupnja", zaključila je u svojoj recenziji.

Slušalice koje je kupila nisu više dostupne. 


Jeftini usisavač vs. Dyson V11

Iako ju jeftina kopija AirPods slušalica nije oduševila, usisavač s Temua jest. Jessica kaže da je očistio njezin stan gotovo jednako dobro kao Dyson.

"Čak sam prosula šarene mrvice na tepih kako bih testirala oba usisavača. Koristila sam ih na najnižim postavkama i pokupili su približno isti broj mrvica", istaknula je u recenziji.

Kaže da ih je testirala i na tvrdom podu u uredu te otkrila da je Temu Orfeld usisavač malo manje učinkovit na toj vrsti površine.

"Glava Orfeld usisavača nije tako široka kao Dysonova, pa pokriva malo manje površine te treba malo duže da se usisa soba", istaknula je i navela da dolazi sa sličnim dodacima kao Dyson. Nije ih testirala sve, ali oni koje obično koristi radili su jednako dobro.

Orfeld usisavač ima dva načina rada - normalan i maksimalan, dok Dyson ima tri - eco, auto i boost. "Oba usisavača su vrlo fleksibilna, što mi se sviđa - glave se mogu okrenuti iz horizontalnog u vertikalni položaj kada su na podu. Oba usisavača također mogu raditi pod kutom od 180 stupnjeva kako bi dosegla teško dostupna mjesta", piše Jessica Fierro.

Kao prednost jeftinog duplića s Temua ističe da gumb ne mora držati pritisnut cijelo vrijeme korištenja, što je slučaj s Dysonovim usisavačem. Kao prednost duplića ističe i to što ima svjetlo. Usisavač preporučuje jer je zadovoljna rezultatima.

Dyson V11, 749 eura
Orfeld usisavač, Temu, trenutno nije dostupan za kupnju

Jeftin uređaj za stiliziranje kose vs. Dyson Airwrap

Dyson Airwrap je Jessicin omiljeni uređaj za stiliziranje kose, a kako bi ga usporedila s jeftinim uređajem, koristila je ovaj na jednoj strani, a jeftini na drugoj. Ističe da je Dyson dao čvršće kovrče, ali to se primijeti samo ako baš obratite pažnju.

"Nakon četiri sata kovrče stilizirane duplićem bile su primjetno opuštenije nego one stilizirane Dysonom. Nakon osam sati obje strane izgledale su znatno manje kovrčave, ali kovrče stilizirane kopijom opustile su se puno više od Dysonovih", kaže Jessica.

Njezina kolegica komentirala je da bi unatoč ovoj razlici kupila jeftiniju verziju i poduzela neke korake da osigura trajnost frizure. Jessica kaže da kopija ne izgleda identično kao Dysonov Airwrap, ali je prilično slična. Kao negativnu stranu istaknula je miris jeftinog duplića s Temua, a kao pozitivnu to što ima 12-mjesečno jamstvo.

Na kraju je istaknula da ne bi ponovno kupila ovaj duplić.

Dyson Airwrap, 549 eura
Set za kosu s više funkcija 7 u 1 s izmjenjivim glavama, Temu, cijena na sniženju je 98.48 eura

Njezinu videorecenziju možete pogledati ispod. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.