Model u novoj Mangovoj kampanji nije stvaran. Ljudi pišu: "Tužno"

Foto: mangofashiongroup.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KORISTEĆI umjetnu inteligenciju (AI), Mango je kreirao kampanju za svoju ograničenu kolekciju Sunset Dream iz linije Mango Teen. Različiti interni timovi surađivali su na razvoju ove kampanje, koja je dostupna na 95 tržišta, uključujući hrvatsko.

"Ova inicijativa odražava našu stalnu predanost inovacijama i nastojanje da budemo na čelu modne industrije," kaže Jordi Alex, glavni direktor informacijske tehnologije u Mangu.

"Umjetna inteligencija je tehnološka revolucija koja donosi velike prilike. Trebala bi služiti kao podrška našim zaposlenicima, proširujući njihove mogućnosti i povećavajući našu kreativnost. Tehnologija će nas ili učiniti humanijima ili neće", dodao je.

Mango ističe da su na razvoju kampanje surađivali različiti interni timovi, uključujući timove za dizajn, umjetnost i stiliziranje Mango Teen, kao i timovi za set podataka, obuku AI modela te fotografski studio,

Odjevni komadi su stvarni, model nije

Proces kreiranja započeo je snimanjem stvarnih fotografija svakog odjevnog predmeta u kolekciji. Te fotografije su zatim korištene za obuku generativnog AI modela, koji je naučio kako postaviti stvarne odjevne predmete na model i generirati slike.

U toj fazi, najveći izazov bio je postići slike uredničke kvalitete, slične onima u modnim kampanjama, uz očuvanje karakteristika odjevnog predmeta i modela. Nakon što su slike generirane s pomoću AI-ja, umjetnički tim ih je odabrao, retuširao, uredio i usavršio u fotografskom studiju.

Internet je pun reakcija

Ova kampanja privukla je veliku pažnju na društvenim mrežama. TikToker @polaroid_addict pokrenuo je raspravu o ovoj kampanji na toj platformi, ističući da Mango inače surađuje s nevjerojatnim fotografima na svojim kampanjama, ali da su se ovaj put odlučili za drugačiji pristup.

"Možete li reći da model nije stvaran i da zapravo ne postoji, kao ni lokacija?" upitao je na početku svog videa i naglasio da je ovo prvi put da je Mango učinio nešto ovakvo. Istaknuo je kako Mango inače troši puno novca na svoje kampanje, od odabira vrhunskih fotografa do luksuznih lokacija.

"A sada su pribjegli AI-ju", rekao je i postavio pitanje: "Je li rezultat dobar? Funkcionira li? I što ovo znači za fotografe, vizažiste, frizere, modele?"

@polaroid_addict

Thoughts on this campaign imagery for Mango Teen? Mango work with amazing photographers like Meisel, Ryan McGinley but changed it up this time. What place will ai image generation have in fashion and ecommerce?

♬ original sound - Polaroidssssssssssss

Napomenuo je da poze djeluju statično, da je frizura u redu kao i lice, ali da se vidi promjena u izgledu lica ovisno o fotografiji. Također je istaknuo da su noge odrezane na fotografijama, za što kaže da je vjerojatno zbog toga što AI još uvijek nije dovoljno dobar u reprodukciji realističnih ljudskih nogu.

No, odjeća je stvarna. On vjeruje da Mango neće u potpunosti prijeći na AI i smatra da je ovo više eksperiment. Njegov video prikupio je mnoštvo komentara. Prenosimo neke od njih. 

"Izgleda dobro zapravo", "Grozno", "Ovo je tako jezivo", "Ovo je beskorisno jer ne znam kako odjevni predmet zapravo izgleda na pravom tijelu", "Kul, ali zastrašujuće", "Neću kupiti ništa od njih što je prikazano s pomoću AI-a umjesto na stvarnoj osobi. Nisam AI, pa zašto bih gledao odjeću na AI-u? Želim to vidjeti na pravoj osobi", "Sviđa mi se. Nadam se da će AI preuzeti modnu industriju", "Tužno", "Iskreno, ne vidim razliku! Ako je jeftinije, jednog dana će sigurno koristiti samo ovu metodu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.