Osam popularnih boja zbog kojih vaš dom izgleda zastarjelo, prema dizajnerima

Foto: Shutterstock/Pexels

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

JEDNA je stvar cijeniti kućne trendove iz prošlosti, ali sasvim je druga stvar kada boje vašeg prostora izgledaju kao da su zapele u određenom vremenskom razdoblju.

Arhitekt David Mann, ističe za portal Apartment Therapy da "zastarjeli interijeri mogu imati svoj šarm, ali određene boje i kombinacije boja podsjećaju na prošla razdoblja". Na primjer, ružičastu i crnu povezuje s 1950-ima, dok koraljna i boja breskve asocira na 1980-e. To ne znači da te boje ne možete koristiti u svojem domu, samo trebate paziti kako ih stilizirate ako želite da vaš prostor izgleda moderno. Mann i nekoliko drugih dizajnera istaknuli su osam nijansi i kombinacija koje dom mogu učiniti zastarjelim.

Plave ili ružičaste kupaonice

Potpuno plava ili ružičasta kupaonica može izgledati retro. Dizajnerica interijera Dawn Ianno kaže: "Ne govorim o slatkoj kupaonici s nekoliko detalja u ovim bojama, govorim o starom izgledu iz 50-ih, gdje se plava WC školjka slagala s plavim umivaonikom koji se slagao s plavom kadom i pločicama koje idu uz to."

Pastelne boje

Dizajnerica Lauren Waldorf upozorava da svijetle pastelne boje mogu izgledati zastarjelo. "Pastelne boje također mogu djelovati zastarjelo - mislim na kuću moje bake iz 80-ih", kaže Waldorf. Današnji trendovi naginju prema zasićenijim nijansama. Ako koristite pastelnije boje, povećajte zasićenost i razmislite o cjelokupnom prostoru u toj boji.

Dosadne bež boje

Dizajnerica Beth Diana Smith preporučuje izbjegavanje tamnosmeđe i bež boje te predlaže zemljane, neutralne nijanse, poput čokoladno smeđe ili zelene kadulje. "Korištenje tamnosmeđih i bež nijansi za zidove i tapete čini prostor zastarjelim i staromodnim."

Crna, bijela i crvena

Ova kombinacija boja podsjeća na 80-e godine. Dizajnerica Emily Meszkat savjetuje zadržavanje crvene boje na manjem broju predmeta kako bi se postigao moderniji izgled. 

Bijeli ukrasi

Dizajnerica interijera Kim Mauney preporučuje izbjegavanje bijelih ukrasa (kao što su lajsne, okviri prozora i vrata) po cijelom domu jer mogu stvarati osjećaj nesklada. 

Umjesto toga, Mauney predlaže monokromatski izgled. To znači da bi obloge (lajsne, okviri) i zidovi trebali biti obojeni u istoj boji, ali s različitim sjajem. Ovaj pristup stvara osjećaj kohezije i čini da prostor izgleda sofisticiranije i ugodnije.

Barbie roza

Iako je Barbie roza nijansa bila popularna prošlog ljeta, dizajnerica Kathy Corbet smatra da ova nijansa trenutačno djeluje staromodno. Kako bi se izbjegao taj zastarjeli dojam, Corbet predlaže ublažavanje Barbie roza boje dodavanjem tamnijih nijansi, poput crne ili tamnoplave.

Tamnozelene i crvene boje

Tamnozelene i crvene nijanse mogu izgledati zastarjelo. Corbet savjetuje korištenje ovih boja u različitim sobama. "Tamnozelene obiteljske sobe i crvene blagovaonice vrište 90-e i preporučujem svojim klijentima da izbjegavaju ove nijanse pod svaku cijenu."

50 nijansi sive

Siva boja bila je popularna sredinom 2000-ih, ali sada se može činiti dosadnom. Dizajnerica Kati Curtis preporučuje uključivanje zanimljivijih boja, tekstura i jedinstvenih elemenata dizajna kako bi dom bio bezvremenski i živahan. "Korištenje sivih zidova i bijelih kuhinjskih ormarića, nekoć hvaljenih kao modernih i šik, sada se sve više smatra prolaznim", kaže Curtis.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.