Gledali smo najbolju reprezentaciju u povijesti nogometa

Foto: AFP

EUROPSKO nogometno prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini bila je 14. kontinentalna smotra najboljih reprezentacija Starog Kontinenta. Održano je u osam gradova od 8. lipnja do 1. srpnja 2012. godine, a svoj treći naslov prvaka osvojila je Španjolska, u finalu pregazivši Italiju s čak 4:0. Najboljim igračem turnira proglašen je veznjak Barcelone Andres Iniesta, dok su šestorica nogometaša podijelila naslov najboljeg strijelca s tri pogotka. To su Mario Gomez, Mario Balotelli, Cristiano Ronaldo, Alan Dzagoev, Fernando Torres te Mario Mandžukić.



Česi i Grci šokirali favorizirane Ruse i domaćine

U skupini A natjecali su se Češka, Grčka, Rusija i domaćin Poljska, a prvo kolo nije najavljivalo iznenađenja. Poljska je na krilima svog najboljeg igrača Lewandowskog povela u 17. minuti, dok su Grci spasili bod preko Salpingidisa. Bilo je to veliko razočaranje za Poljake, koji su spektakularnoj atmosferi u Varšavi priželjkivali savršeni start. U drugom susretu Rusija se iznenađujuće lako obračunala s Češkom, slavivši 4:1. Zablistao je mladi veznjak Alan Džagoev. U drugom kolu Češka je iznenadila Grčku s 2:1, dok je Poljska upisala novi remi protiv omražene Rusije; bod je donio Kuba Blažikovski. U posljednjem kolu dva velika iznenađenja. Češka je svladala Poljsku s 1:0, a Grčka Rusiju istim rezultatom. Rusija je tako završila treća, a Poljska tek četvrta. Česi su četvrtfinale dočekali na prvom, a Grci na drugom mjestu.



Oranje se raspale, bez boda ispale s Eura


U skupini B, po mnogima i skupini smrti ovog natjecanja, igrali su Njemačka, Portugal, Danska i Nizozemska. Da ovo neće biti turnir Oranja pokazalo se već na otvaranju, kada su Tulipani poraženi od Danske. U drugom susretu Njemačke je s minimalnih 1:0 svladala Portugal. Danska je nakon startna tri boda popustila u nastavku, izgubivši 3:2 od Portugala, nakon što su se vratili iz dva gola minusa. Njemačka je pak potvrdila sjajnu formu i s 2:1 riješila Nizozemce. U posljednjem kolu i Portugal je svladao Nizozemsku, dok je Njemačka protiv Danske upisala i treću pobjedu, postavši tako jedina reprezentacija koja je prvi krug europskog prvenstva završila s tri pobjede. Portugal je zauzeo drugo mjesto, Danska treće, a Nizozemska četvrto, potvrdivši se kao najveće razočaranje kontinentalne smotre.



Ševčenko nije mogao sam

O raspletu skupine C detaljnije možete pročitati ovdje. Skupina D bila je pak rezervirana za još jednog domaćina - Ukrajinu. S Ukrajincima snage su odmjerili Engleska, Francuska i Švedska. Prvo kolo donijelo je remi Francuske i Engleske, dok su Ukrajinci s 2:1 svladali Šveđane i tako na noge digli milijunsku naciju. U drugom kolu Ukrajinci su nakon golova Meneza i Cabayea morali prepustiti tri boda Francuzima, dok su jednu od ljepotica prvenstva odigrali Šveđani i Englezi. Rano vodstvo Gordog Albiona potpuno su preokrenuli Johnson autogolom i Mellberg, da bi u posljednjih pola sata na krilima Walcotta i Welbecka Englezi došli do sjajne pobjede. U posljednjem kolu Ukrajinci nisu uspjeli iznenaditi Englesku (0:1), dok su Šveđani s 2:0 svladali Francusku. Ipak, Engleska je osvojila prvo mjesto, Francuska drugo, a Ukrajina treće, čiji je junak bio veteran Andrij Ševčenko, koji je zabio jedina dva gola Ukrajine na prvenstvu.



Prandelli vratio Italiju u nogometnu elitu


U prvom četvrtfinalu 21. lipnja u Varšavi susreli su se Češka i Portugal. Pred 56 tisuća gledatelja Portugalci su slavili golom Cristiana Ronalda 11 minuta prije kraja susreta. Dan kasnije u Gdanjsku Njemačka je s 4:2 pregazila Grčku, golovima Lahma, Khedire, Klosea i Reusa. 23. lipnja Španjolska je na krilima dvostrukog strijelca Xabija Alonsa svladala Francusku, dok su Talijani u Kijevu tek nakon kaznenih udarca prošli Englesku. 0:0 bilo je nakon 120 minuta, a tragičari u redovima Gordog Albiona bili su dva Ashleya, Young i Cole, zbog koji su Englezi opet s velikog natjecanja ispali nakon jedanesteraca. U prvom polufinalu ponovno smo gledali kaznene udarce. Portugalci su ispali, a kao glavni krivci figurirali su Mourinho i Alves, koji su promašili penale. Pobjedonosni jedanaesterac zabio je Fabregas i tako odveo Španjolsku u drug uzastopno finale. U drugom polufinalu Italija je iznenađujuće svladala Njemačku. Junak susreta bio je Mario Balotelli, koji je svoje golove i prolazak u finale proslavio sad već kultnom figurom King Konga.



Trijumf Del Bosqueove nogometne revolucije, 4-6-0


I onda, 1. srpnja 2012. godine pred 63 tisuće gledatelja u Kijevu finale! Iako su ga u nekoliko navrata žestoko kritizirali zbog 4-60 taktike, kojom je Španjolska igra bila okarakterizirana kao izrazito dosadna, Vincente Del Bosque nije popustio. Na kijevski travnjak poslao je Casillasa, Arberlou, Piquea, Ramosa, Albu, Xabija, Busquetsa, Fabregasa, Silvu i Iniestu, želeći dokazati svijetu kako njegova momčad može osvojiti Euro igrajući bez napadača. Tako je i bilo, Furija je odigrala najbolju utakmicu na turniru, golovima Silve, Albe, Torresa i Mate potpuno ponizivši Azzurre. Španjolska je na Euro došla s potpuno iscrpljenim igračima, koji su na klupskom i reprezentativnom planu osvojili baš sve, a da ne spominjemo da su igrali bez najboljeg strijelca Ville i Carlesa Puyola. Bosque je napravio gotovo nemoguće, unaprijedio je španjolsku filozofiju igre koja se temelji na posjedu lopte, dokazavši da ista nije dosadna, već strašno ubojita, ali i atraktivna. Već nakon finalne utakmice mediji su brujali kako će sada svi treneri Europe sada početi raditi na svojoj varijanti novootkrivene taktičke postavke.



Hladna statistika: Hrvatska zaradila najviše kazni zbog navijačkih ekscesa


Na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini postignuto je ukupno 76 golova ili 2.34 po susretu. Najviše golova zabila je Španjolska (12), a najmanje Irska (1). Najbrži gol postigao je Čeh Jiraček, u 2. minuti i 14 sekundi dvoboja protiv Grčke. Pao je jedan autogol (Glen Johnson), a dosuđena su samo tri kaznena udarca, od kojih je jedan promašen (Giorgios Karagunis protiv Poljske). Ukupno je utakmice na tribinama gledalo milijun i 441 tisuću gledatelja, što je 46.5 tisuća po susretu. Podijeljeno je 123 žuta, četiri po susretu, i tri crvena kartona. Najviše kartona dobili su reprezentativci Italije, dok je Hrvatska s tri žuta kartona po susretu bil najagresivnija momčad. Čak šest Saveza kažnjeno je novčanom kaznom od strane Uefa, ukupne protuvrijednosti 500 tisuća funti. Najviše je stradala Hrvatska, koja je zbog divljanja navijača na susretima s Irskom, Italijom i Španjolskom zaradila 135 tisuća funti kazne.

Za kraj, donosimo vam deset najboljih golova prvenstva i putopisni dnevnik iz Poljske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.