Balić: Sreo sam Gattusa nakon utakmice, još u ponoć je bio pod ogromnim stresom

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

NOVA sezona Hajduka službeno je krenula. Hajduk je na punom Poljudu s 2:0 pobijedio HB Torshavn u susretu 2. pretkola Konferencijske lige. U prvom službenom ogledu Hajduka u ovoj sezoni strijelci protiv momčadi s Farskih otoka bili su Filip Uremović u 19. minuti, nakon akcije iz kornera, i Marko Livaja, koji je u 30. realizirao jedanaesterac. Uzvratna utakmica igra se sljedeći četvrtak.

Splitska momčad dominirala je prvim dijelom igre i u njemu i napravila ono najvažnije, a ujedno je i zadržala suparnika bez šanse prema naprijed. Time je i napravila veliki korak prema sljedećoj fazi natjecanja. Aktualnosti nakon utakmice za Index je komentirao bivši golman Hajduka Vladimir Balić, kojeg je Torcida 2004. godine zbog borbenosti i zalaganja na terenu proglasila Hajdučkim srcem, nakon što je te sezone, kao i one iduće, osvojio naslov prvaka. 

Kako ste vidjeli sinoćnju utakmicu?

Najbitnije je da je Hajduk ostvario pozitivan rezultat, to je ono što je bio prioritet, imati rezultat koji povećava izglede za prolazak dalje. Što se tiče igre, Hajduk je do 60. minute izgledao onako kako se najavljivalo da će ekipa izgledati pod Gattusom.

Hajduk je bio agresivan, ekipa je napadala čvrsto i pritiskala visoko. Šteta je što Hajduk u dijelu u kojem je dominirao nije zabio još više golova, prilika je bilo. Sumnjam da će ekipa koja je istrčala protiv Torshavna opet igrati zajedno.

Za početak kao startne bekove očekujem Niku Sigura i Darija Melnjaka kada se njih dvojica oporave, također sumnjam da ćemo Anthonyja Kalika opet gledati na krilu. Gattuso je složio ekipu od onoga što je u datom trenutku imao na raspolaganju i pogodio.

Gattuso je demonstrirao specifičan pristup u odnosu na prethodnike, vidjeli smo trening odmah nakon utakmice i svađu s novinarom, kako to komentirate?

Sreo sam Gattusa nakon utakmice, bilo je to oko ponoći, i tada je bio pod ogromnim stresom. On je takav i svoj posao, odnosno nogomet, doživljava jako strastveno. Hajduk ima veliku potrebu za tom vrstom energije, to mu je nedostajalo prošle sezone. 

Gattuso će sigurno postaviti standard svojim ponašanjem. Pokazat će ekipi da treba biti agresivan, ne dopuštati protivniku da dominira. Uvijek sam volio njegov tip igrača i trenera, nikada nisam volio "limunade" od karaktera. 

Hajdukovci su nerijetko govorili kako strani trener nije rješenje jer ne može razumjeti domaći mentalitet, što mislite o tome u Gattusovom slučaju?

Mislim da je došao u najbolji mogući grad za sebe, koji će mu biti sklon, mislim da će uživati u našoj ludosti i da će mu to što smo ludi odgovarati. Sinoć se na stadionu osjetio spoj energije navijača i njegove na terenu, barem prvih 60 minuta. Prošle sezone nismo vidjeli spoj tih energija. 

Može li niža temperatura i umjetna trava na Farskim otocima u uzvratu biti problem?

Nemojmo zaboraviti da se, bez obzira na kvalitetu protivničkih igrača, radi o ekipi koja je usred svoje natjecateljske sezone. Vidjeli smo da su u drugom poluvremenu imali ozbiljnu šansu za smanjenje vodstva. 

To treba biti misao vodilja. Radi se o ozbiljnom protivniku, koji će u uzvratu imati i neke specifične uvjete na svojoj strani. Treba se fokusirati kao da je najbitnija utakmica u sezoni. Sve drugo će kompromitirati prednost iz prve utakmice.

Jedna od najvećih ljetnih vijesti u Splitu je dolazak Ivana Rakitića. Gdje ga vidite unutar ekipe i što može donijeti Hajduku?

Hajduk ima prilično sporu veznu liniju i Rakitić bi najbolje funkcionirao uz dva čvrsta defenzivna veznjaka, igrače Gattusovog tipa. To će Rakitiću omogućiti komfor igre i manje defenzivnih zadataka. 

Foto: Hajduk.hr
​​​​

Ključan nedostatak Hajduka na proljeće bio je izostanak plemenitog veznog igrača koji bi Livaju hranio loptama, a ne da Livaja mora sam igrati ulogu razigravača. Krila će se također morati više uključiti i napadati prostor, tada Rakitićev zadnji pas može doći do izražaja. 

Šansa Torshavna došla je zbog toga što defenzivni veznjaci nisu bili na svojim pozicijama, ozbiljniji protivnik će takve šanse iskoristiti i zabiti gol, zato Hajduku trebaju kvalitetnije opcije na tim pozicijama.

Može li ulogu tog defenzivnog veznjaka ispuniti Mihael Žaper kada se oporavi? 

Žapera svi mi navijači Hajduka željno iščekujemo. On je veznjak upravo tog profila, ali ako imate nekoga tko se vraća nakon teške ozljede, ne možete sve žetone uložiti na njega, to bi bio veliki rizik.

Žaper će sigurno biti veliko pojačanje kada uđe u svoju natjecateljsku formu, ali sada je prerano pričati o njemu. Utakmice u kojima nam treba takav igrač su već tu. 

Niko Sigur je trenutačno jedan od najvećih projekata kluba. U prošlosti je igrao na više pozicija, u kojoj ulozi ga vi vidite? 

Niko je strašno talentiran dečko od samo 20 godina, zbog njegove mirnoće u igri na seniorskom nivou to često zaboravimo. Sigur sigurno nije zadnji vezni, guranje njega na tu poziciju je kao mljeti biftek da bi dobili ćevape. 

On se afirmirao kao desni bek i napravit će veliku karijeru na toj poziciji, posjeduje sve predispozicije, a činjenica da je odgojen kao veznjak mu samo pomaže jer se danas često traži da bekovi ulaze u sredinu. 

Može pokriti više pozicija, ali siguran sam da mu je desni bok budućnost. Mislim da može biti igrač hrvatske reprezentacije na toj poziciji. On može biti novi Darijo Srna, ne treba od njega praviti Darija Damjanovića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.