Evo zašto bi pobjeda Slovačke nad Belgijom mogla biti odlična vijest za Hrvatsku

Foto: EPA

SLOVAČKA je u prvom kolu skupine E Europskog prvenstva iznenađujuće pobijedila Belgiju 1:0. Strijelac jedinog pogotka bio je Ivan Schranz na samom otvaranju susreta. Bila je to luda utakmica u kojoj su Belgiji, odnosno Romeluu Lukakuu, poništena čak dva pogotka nakon VAR pregleda. Podsjetimo, ranije je u ovoj skupini Rumunjska deklasirala Ukrajinu 3:0.

Ovakav rasplet prvog kola u toj skupini mogao bi biti sjajan za Hrvatsku. Nakon teškog poraza od Španjolske Hrvatska mora ozbiljno uzeti u obzir i opciju da u osminu finala prođe kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe skupina. OVDJE smo detaljno pisali o svim kalkulacijama vezanim uz to.

U slučaju da bude treća, Hrvatska bi mogla ići na osvajača ove grupe. Očekivalo se da će to biti Belgija, ali je ona nakon prvog kruga u teškoj situaciji da to ostvari i lako je moguće da će tu poziciju imati Rumunji ili Slovaci. No treba napomenuti da je to samo jedno od potencijalnih križanja. Na koga idu trećeplasirane reprezentacije, znat će se tek kad bude poznato iz kojih one grupa dolaze.

Italija bi u zadnjem kolu mogla ući korak ispred

U drugom kolu grupne faze Hrvatska igra s Albanijom. Pod pretpostavkom da pobijedi, svom silom će navijati za pobjedu Španjolaca protiv Italije. U slučaju da te dvije reprezentacije remiziraju, Italiji bi u zadnjem kolu protiv Hrvatske bio dovoljan i remi da završi ispred na tablici.

U slučaju da pobijedi Italija, Hrvatska bi bila na istom broju bodova kao i Španjolska, ali s lošijom gol-razlikom (osim ako Talijani pobijede s tri i više razlike) i međusobnim omjerom. Uz to, Španjolska u zadnjem kolu ima Albaniju i očekuje se da neće kiksati.

Ono što je jako loše je to da je Hrvatska izgubila s čak tri gola razlike. Kada bi do kraja grupne faze pobijedila samo Albaniju, Hrvatska bi vrlo vjerojatno bila treća, a čak i s gol-razlikom od minus dva, imala bi preko 50 % šanse za plasman.

No to bi joj trebalo donijeti i puno teži ždrijeb u osmini finala. Ovisno o tome kako se rasporede trećeplasirane ekipe koje idu dalje, Hrvatska bi kao trećeplasirana mogla igrati s pobjednikom skupine E ili pobjednikom skupine F. Osim u slučaju velikog iznenađenja, te pozicije bi trebali držati Portugal (koji je u skupini s Turskom, Gruzijom i Češkom) i Belgija (koja je u grupi sa Slovačkom, Ukrajinom i Rumunjskom)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.