Evo zašto je dramatična pobjeda Poljske loša vijest za Hrvatsku i njen put prema SP-u

Foto: Joao Rico/Pixsell

HRVATSKA nogometna reprezentacija otvorila je novo izdanje Lige nacija porazom od Portugala u gostima. Domaći su poveli već u sedmoj minuti pogotkom Diega Dalota, a na 2:0 je povisio Cristiano Ronaldo u 34. minuti. Dalot je u 41. minuti zabio i autogol.

Hrvatska idući susret igra već u nedjelju protiv Poljske na Opus Areni u Osijeku. Nakon toga joj slijedi pauza od mjesec dana pa će u listopadu dočekati Škote i ići u goste Poljacima. Dobra vijest je da je iza nje utakmica protiv najjačeg protivnika u gostima, a Hrvatskoj ne ide pretjerano u prilog pobjeda Poljske u Škotskoj (2:3).

S obzirom na to da su Škotska i Poljska realna konkurencija za ostanak Hrvatskoj, bilo bi sjajno da su obje reprezentacije izgubile po dva boda, ali su Poljaci penalom u 98. minuti uzeli sva tri boda. Sada se pobjeda protiv te reprezentacije u nedjelju nameće kao imperativ, a eventualni poraz bi Hrvatsku jako udaljio od prve dvije pozicije.

Podsjetimo, dvije najbolje plasirane reprezentacije će ostati u A skupini Lige nacija. Četvrta momčad ispada u "drugu ligu", dok treća ide u razigravanje za ostanak. To nije bitno samo zbog rezultata u tom natjecanju nego je i ključno u pogledu ždrijeba za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Zašto je važno biti među prve dvije reprezentacije?

Liga nacija je od eksperimentalnog natjecanja postala jako bitna. UEFA ju je uzdigla na takav status kako bi dala na prestižu, ali i značaju svom najnovijem natjecanju reprezentacija. Sada i učinak u njoj, uz ranking na FIFA-inoj ljestvici, određuje koje reprezentacije će biti nositelji u kvalifikacijama za SP. 

Još nije službeno potvrđeno, ali po svemu sudeći, od 12 nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine 8 će biti reprezentacije koje su u četiri skupine elitne A kategorije Lige nacija zauzele prve dvije pozicije.

Hrvatska bi, dakle, u konkurenciji Portugala, Poljske i Škotske nakon šest utakmica skupine morala biti barem druga kako bi imala povlašten status prilikom ždrijeba za SP. Već sada su poznate projekcije za ždrijeb, a možete ih vidjeti OVDJE.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.